Skip to main content

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Planeta 23. maj 2022.
2 min čitanja

"Rusija treba da plati dugotrajnu cenu za varvarstvo u Ukrajini"

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina “flertuje s opasnošću”.

“To je obaveza koju smo preuzeli”, rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju, prenosi agencija Frans pres.

“Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna”, rekao je Bajden.

Bajden je govorio na zajedničkoj konferenciji za medije sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom posle dugih razgovora sa njim u Tokiju.

On je rekao da bi to “poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini”.

Po njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu.

Rekao je da Kinezi već “flertuju s opasnošću time što lete tako blizu (Tajvana) i sa svim manevrima koje sprovode”.

Prema politici “Jedne Kine” SAD priznaju Peking kao vladu Kine i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i “de fakto” ambasadu u glavnom gradu Tajpeju, navodi agencija AP. SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

Japanski premijer Kišida je rekao da će Japan i SAD “nadgledati nedavne aktivnosti kineske mornarice, kao i kretanja vezana za zajedničke vojne vežbe Kine i Rusije”.

“Mi se čvrsto protivimo pokušajima promene statusa kvo silom u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru”, rekao je Kišida.

“Pored toga dogovorili smo se da se zajedno bavimo raznim pitanjima vezanim za Kinu, među kojima i pitanja ljudskih prava”, dodao je Kišida.

Bajden je, pominjući Rusiju, rekao da ona treba da plati “dugotrajnu cenu” za “varvarstvo u Ukrajini” u vidu sankcija koje su joj uvele SAD i njihovi saveznici.

“Ne radi se samo o Ukrajini”, rekao je američki predsednik i dodao da ukoliko sankcije nisu zadržane oko više stvari kakav signal bi to poslalo Kini za cenu pokušaja nasilnog zauzimanja Tajvana.

Bajden je istovremeno isključio mogućnost direktnog američkog sukoba sa Rusijom ali je poslao milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini, navodi AP.

Agencija navodi da su SAD tradicionalno izbegavala da daju tako eksplicitne bezbednosne garancije Tajvanu, sa kojim više nemaju sporazum o uzajamnoj odbrani. Prema zakonu iz 1979. kojim se određuju odnosi SAD sa tim ostrvom ne traži se od SAD da vojno brani Tajvan ako bi Kina izvršila invaziju. Navodi se, međutim, da je američka politika da osigura da Tajvan može da brani sebe i da spreči svaku jednostranu promene njegovog statusa.

Američki zvaničnici rekli su da Bajdenova izjava ne znači nikakvu promenu politike.

(Beta, foto: Pixabay)