Skip to main content

Bajden rekao Netanjahuu da očekuje značajno smirivanje sukoba Izraela s Hamasom

Planeta 19. мај 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da već danas „očekuje značajnu deeskalaciju na putu ka prekidu vatre“ u sukobu Izraela s palestinskim Hamasom u Gazi, navela je Bela kuća.

„Dva lidera su detaljno diskutovala o stanju događaja u Gazi, izraelskom napretku u smanjenju sposobnosti Hamasa i drugih terorističkih elemenata i nastavku diplomatskih napora regionalnih vlada i Sjedinjenih Država“, preneli su izraelski mediji američki izveštaj o tom razgovoru.

Posle deset dana žestokih sukoba Izraela i Palestinaca, bio je to najveći Bajdenov javni pritisak na saveznika SAD, ocenio je Asošiejted pres.

Iako pritisak raste i na Bajdena da učini više jer je broj poginulih u sukobu premašio 200, on je do danas izbegavao da vrši pritisak na Izrael direktnije i javno za prekid vatre.

Njegova administracija je umesto toga vodila „tihu intenzivnu“ diplomatiju i nekoliko puta blokirala saopštenje Saveta bezbednosti o neophodnosti prekida vatre.

To je dovelo i do protivljenja unutar predsednikove, Demokratske stranke, čije su desetine poslanika zahtevale prekid vatre smesta.

Egipat i druge zemlje su pokušale da izdejstvuju obustavljanje sukobe, a zvaničnici Hamasa su otvoreno sugerisali da će Izrael raketirati sve dok on bude bombardovao Gazu.

Vođa Hamasa Ismal Hanije je rekao da je njegova organizacija bila u kontaktu sa UN, Rusijom, Egiptom i Katarom u okviru nastojanja za prekid vatre, ali ne na štetu palestinskog naroda.

Netanjahu nije pokazivao da planira da obustavi izraelske napade na lidere Hamasa i tunele za snabdevanje, i danas rekao stranim ambasadorima da je moguće osvajanje Gaze, dok za sada nastoji da „silom odvrati“ neprijatelja.

U sukobu koji je izbio 10. maja, najgorem od rata 2014. godine, zasad je poginulo 12 ljudi u Izraelu, a 219 u Gazi gde je se manje medicinskog materijala i goriva, pijaće vode i struje.

(Beta-AP)