Skip to main content

Bajden optužio ‘ekstremiste republikance’ da im je cilj paraliza budžeta

Planeta 24. сеп 2023.
2 min čitanja

Američki Kongres treba da izglasa finansiranje savezne vlade pre ponoći 30. septembra

Američki predsednik Džo Bajden optužio je „malu grupu ekstremista republikanaca“ da prete da pokrenu paralizu saveznog budžeta iduće nedelje.

Bajden, koji je govorio sinoć na večeri u Kongresu, rekao je da se dogovorio sa republikanskim predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem o nivou javnih troškova za sledeću budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra, ali, kako je dodao „danas mala grupa republikanaca ekstremista ne želi da poštuje sporazum i mogli bi svi Amerikanci za to da plate cenu“.

On je dodao da je finansiranje vlade jedno od najosnovnijih odgovornosti Kongresa i da je vreme da republikanci počnu da rade ono zbog čega su ih Amerikanci izabrali.

Američki Kongres treba da izglasa finansiranje savezne vlade pre ponoći 30. septembra, a trenutno je podeljen, Senat je pod kontrolom demokrata a Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca.

Bela kuća hoće u budžet da uključi vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od 24 milijardi dolara. To podržavaju demokrate i republikanci u Senatu, ali neki članovi Predstavničkog doma su žestoko protiv.

Glasanje o budžetu u Kongresu redovno je povod za odmeravanje snaga između dve stranke i svaka strana koristi mogućnost paralize vlade, takozvani šatdaun (shudown) da dobije ustupke one druge, dok se ne nađe rešenje u poslednjem trenutku.

Šatdaun se razlikuje od propusta otplate dospelih dugova, koji je pretio američkoj privredi proletos, i bio je vezan za plafon duga koji je Kongres trebalo da poveća.

Izdaci zamrznuti u slučaju šatdauna su manji nego u slučaju prekida otplate dugova, prema Odboru za savezni budžet, tela u kome se nalaze obe partije.

U slučaju šatdauna državni službenici ne bi bi plaćeni privremeno, neki zdravstveni sistemi bi mogli da budu pogođeni kao i vazdušni saobraćaj, pošto kontrolori leta ne bi dobijali plate.

Poslednja paraliza savezne vlade bila je 2018, kada je oko 850.000 državnih službenika bilo u stanju delimične nezaposlenosti, prema navodima tog odbora.

(Beta, foto: Beta/AP)