Skip to main content

Bajden: Odnosi SAD i Rusije zavise od Putinovih reakcija

Planeta 14. jun 2021.
< 1 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je tačnom izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su odnosi država koje predvode na najnižoj tački tokom poslednjih nekoliko godina, prenosi Glas Amerike.

“Jasno ću ukazati da je u pravu kada to misli – što zavisi od njegovih reakcija i poštovanja međunarodnih normi – što u brojnim slučajevima ne čini”, rekao je Bajden novinarima na kraju samita G7 u Britaniji, prenosi Glas Amerike.

Bajden je rekao da su zapadne demokratije u nadmetanju sa autokratskim vladama.

“Ne takmičimo se samo sa Kinom već sa autokratskim vladama širom sveta – mogu li demokratije biti konkurentne autokratijama u 21. veku – periodu rapidnih promena”, rekao je američki predsednik.

Kada je konkretno o Kini reč – Bajden je rekao da će se SAD neposredno nositi sa njom, izvestila je agencija Rojters.

„Si Đinpingu sam rekao da ne tražim sukob. Sarađivaćemo u oblastima u kojima je to moguće, jasno ću ukazivati na ono u čemu se sporimo i reagovaćemo na poteze koji su protivrečni”, rekao je Bajden.

Takođe, ukazao je da je potrebno da Kina dozvoli pristup istražiocima koji bi trebalo da utvrde da li je koronavirus prirodna tvorevina ili pak, kako se izrazio, laboratorijski eksperiment u kom se dogodila greška.

„Potrebno je da imamo pristup”, rekao je Bajden – dodavši da bi manjak transparentnosti mogao da doprinese nastanku nove pandemije.

(VOA)