Skip to main content

Bajden: Odluka Vrhovnog suda o abortusu destabilizujuća

Planeta 30. jun 2022.
2 min čitanja

"Bićemo uz Ukrajinu, i alijansa će biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno"

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus “destabilizujuća”, ali da ne utiče na američku poziciju u svetu.

Bajden je govorio na konferenciji za novinare na kraju petodnevne evropske turneje u okviru koje se sastao sa NATO saveznicima na samitu u Madridu i liderima G7 u Bavarskim Alpima, dok se Amerika i dalje suočava sa posledicama prošlonedeljne odluke najviše sudske instance u zemlji, prenosi agencija Asošijeted pres.

“Amerika je u boljoj poziciji da bude svetski lider nekog ikada ranije. Međutim, jedna stvar koja je destabilizujuća je nečuveno ponašanje Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji nije samo ukinuo presudu u slučaju Ro protiv Vejda, već i u suštini doveo u pitanje pravno na privatnost. Mogu da razumem zašto su Amerikanci nezadovoljni onim što je uradio Vrhovni sud”, poručio je Bajden.

Takođe je naglasio da bi podržao izmenu filibastera – procedure u Senatu prema kojoj je potrebno 60 glasova za usvajanje većine zakona – da bi se omogućilo usvajanje predloga o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou prostom većinom. Međutim, demokrate nemaju dovoljno glasova u Senatu za to, navodi AP.

Bajdenova administracija je na trodnevnom samitu između ostalog najavila da će dugoročno ojačati američko vojno prisustvo u Evropi, objavljen je i dogovor sa Turskom kojim je otvoren put za članstvo Švedske i Finske u NATO-u, te usvojen novi strateški koncept alijanse u kojem se navodi da je Rusija “direktna pretnja”, a kineska “politika prinude” izazov za interese Zapada.

“Mislim da svi možemo da se saglasimo da je ovo bio istorijski samit NATO-a”, rekao je Bajden.

Takođe je podsetio da je zapadna vojna alijansa poslednji put usvojila strateški koncept pre 12 godina, da je Rusija tada označena partnerom, dok se Kina nije pominjala. Dokument utvrđen na samitu je to promenio.

“Svet se mnogo promenio od tada. Cilj ovog samita bio je da se jačaju naši savezi, rešavaju svetski izazovi i pretnje s kojima ćemo se suočiti u budućnosti”, naglasio je američki predsednik.

Bajden je istakao i obaveze preuzete na sastanku G7, uključujući više ekonomske i vojne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, kao i oštrije sankcije protiv Moskve.

Bićemo uz Ukrajinu, i alijansa će biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Ne znam kako će se sve završiti, ali se neće okončati sa ruskim porazom Ukrajine u Ukrajini”, zaključio je predsednik SAD.

(Glas Amerike, foto: Pixabay)