Skip to main content

Bajden: Netanjahu više šteti nego što pomaže Izraelu

Planeta 10. мар 2024.
2 min čitanja

"U Pojasu Gaze je ubijeno gotovo 31.000 Palestinaca, većinom žena i dece, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja"

Predsednik SAD Džozef Bajden je u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si (MSNBC) ocenio da izraelski premijer Benjamin Netanjahu „više šteti nego što pomaže Izraelu“ u svom pristupu ratu protiv Hamasa u Gazi.

Kako prenosi Beta, američki lider je sinoć podržao Izrael u progonu Hamasa posle napada 7. oktobra, ali je poručio da Netanjahu mora da obrati veću pažnju na stradanje nevinih i na posledice preduzetih akcija.

Bajden je mesecima upozoravao da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Gazi i u najnovjem intervjuu je istakao da su sve napetiji odnosi između njega i izraelskog lidera.

Američki predsednik je ocenio da je bilans žrtava u Gazi suprotan onome za šta se Izrael zalaže i da on misli da je to velika greška.

Osvrćući se na potencijalnu izraelsku invaziju na grad Rafu u Gazi, gde se od rata sklonilo 1,3 miliona Palestinaca Bajden je rekao da je to za njega „crvena linija“, ali je dodao da će nastaviti da isporučuje oružje poput presretača „Gvozdena kupola“ koji štite izraelske civile od raketa u regionu.

Bajden je najavio da je voljan da svoj stav izloži i u izraelskom parlamentu (Knesetu), prilikom još jedne posete Izraelu.

On je jednom posetio Izrael posle napada 7. oktobra, ali sada nije rekao kada bi došao.

Američki predsednik se nada da će se uspostaviti privremeni prekid vatre pre početka muslimanskog meseca posta Ramazana naredne nedelje, iako se sve više čini da se to neće desiti.

Hamas ne prihvata sporazum za koji se zalažu SAD i njeni saveznici – šestonedeljnu pauzu u ratu, oslobađanje još talaca koje ta palestinska islamistička organizacija drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Izrael ne odustaje od nastavka invazije i uništenja Hamasa koji je 7. oktobra sa savezničkim palestinskim ekstremističkim organizacijama ubio oko 1.200 ljudi, većinom civila, na južnoj izraelskoj teritoriji i oteo više od 250 talaca.

Oko 100 talaca je oslobođeno tokom sedmodnevnog prekida vatre krajem novembra, ali Hamas odbija da ih više oslobodi ako nema garancije za potpuni prekid neprijateljstava.

U Pojasu Gaze je ubijeno gotovo 31.000 Palestinaca, većinom žena i dece, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Bajden je rekao za američki TV kanal da je drektor Centralne obaveštajne službe (CIA) Bil Berns trenutno u regionu u pokušaju da doprinese sporazumu o primirju.

(Autonomija, foto: Beta-AP)