Skip to main content

Bajden „ne može da garantuje“ ishod operacije evakuacije iz Kabula

Planeta 21. авг 2021.
< 1 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne može da garantuje „konačan ishod“ operacije evakuacije u Kabulu, za koju je rekao da je jedna od „najtežih u istoriji“ na kraju 20 godina rata u Avganistanu.

„Misija evakuacije je opasna. Ona uključuje opasnost za naše oružane snage i sprovodi se pod teškim uslovima“, rekao je Bajden u govoru u Beloj kući.

Predsednik SAD je priznao da ne može da obeća kakav će biti konačni ishod.

„Međutim, kao vrhovni komandant, mogu da vas uverim da ću mobilisati sva moguća sredstva“, rekao je Bajden i dodao da su samo SAD „sposobne da vode takvu operaciju, koja je jedna od najtežih u istoriji“.

Dodao je su SAD od 14. avgusta evakuisale oko 13.000 ljudi, 18.000 od jula, a hiljade ih je evakuisano privatnim letovima „kojima upravlja američka vlada“.

Predsednik SAD je rekao da je njegova zemlja posvećena evakuaciji svih Avganistanaca koji su tokom rata pomagali SAD i njenim operacijama u Avganistanu.

Bajden se našao na meti kritika zbog haotičnih scena evakuacije u Kabulu.

Mi smo u stalnom kontaktu sa talibanima i radimo na tome da civilima obezbedimo siguran pristup aerodromu“, rekao je američki predsednik.

Bajden je rekao da to haotično povlačenje nije uticalo na kredibilitet SAD u međunarodnoj zajednici.

„Naši saveznici u svetu ne dovode u pitanje naš kredibilitet“, dodao je Bajden.

(Beta)