Skip to main content

Bajden najavio jačanje američkog vojnog prisustva u Evropi

Planeta 29. jun 2022.
< 1 min čitanja

SAD će ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi da bi NATO mogao da “odgovori na pretnje koje dolaze iz svih pravaca i svih oblasti – kopna, vazduha i mora”, rekao je danas američki predsednik Džo Bajden na samitu Alijanse u Madridu.

“Danas objavljujem da će SAD pojačati svoje snage u Evropi i odgovoriti na promenljivo bezbednosno okruženje kao i jačati našu kolektivnu bezbednost”, rekao je Bajden tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu na margini godišnjeg samita Alijanse, prenosi agencija AP.

On je najavio pojačano prisustvo američkih vojnika i vojnih kapaciteta u Španiji, Poljskoj, Rumuniji, baltičkim zemljama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji, prenosi agencija Frans pres.

Bajden je rekao da će SAD otvoriti stalno sedište u Poljskoj, poslati dve dodatne eskadrile borbenih aviona F-35 u Veliku Britaniju i poslati dodatnu protivvazdušnu odbranu i drugu opremu Nemačkoj i Italiji, navodi AP.

“NATO je snažan i ujedinjen i koracima koje preduzimamo tokom ovog samita ćemo dodatno povećati našu kolektivnu snagu”, rekao je Bajden.

Prethodnog dana Bajden je najavio da će SAD rasporediti dodatna dva razarača u svojoj mornaričkoj bazi u Roti, u Španiji.

Kako navodi agencija AP, Sjedinjene Države obezbeđuju najveći deo vojne snage NATO.

Samit NATO koji okuplja više od 40 šefova država i vlada počeo je sinoć u Madridu a danas se održava njegov radni deo.

Samit na kome će rat u Ukrajini biti među centralnim temama, završava se u četvrtak.

Posle jučerašnjeg turskog ukidanja veta, uklonjena je prepreka za priključenje Švedske i Finske Alijansi.

(Beta, arhivska foto: Beta-AP)