Skip to main content

Bajden: Isključiti Rusiju iz članstva u Grupi 20

Planeta 25. мар 2022.
< 1 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi Rusija trebalo da bude isključena iz članstva u Grupi 20 – međunarodnom ekonomskom forumu.

Ukazao je, međutim, da nije siguran da će to biti izvodljivo usled protivljenja pojedinih članica – poput Indonezije koja je organizator narednog okupljanja njenih članica, javlja Glas Amerike.

Bajden boravi u belgijskoj prestonici gde učestvuje na samitu članica Severnoatlantske alijanse, Evropske unije i grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Američki predsednik je istakao da su Sjedinjene Države odlučne da održe napore koje ulažu sa saveznicima u vezi sa ruskom invaziju na Ukrajinu i da ih razvijaju.

„Sa državama članicama G7 i Evropske unije usaglašavamo se u vezi sa hranom i energetskom bezbednošću. NATO nikada nije bio ujedinjeniji“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin nije očekivao stepen kohezije ostvaren među saveznicima.

“Mislim da Kina shvata da je budućnost njene ekonomije bliže povezana sa Zapadom – nego sa Rusijom. Nisam pretio predsedniku Siju, ali sam mu ukazao na broj stranih kompanija koje su napustile Rusiju”, poručio je američki predsednik.

Upitan kako će SAD reagovati na eventualnu rusku upotrebu hemijskog oružja – Bajden je odgovorio da će reakcija zavisiti od načina na koji je oružje korišćeno.

Takođe, naveo je i da se tokom susreta koje je imao razmatrao sistem koji bi utvrđivao ko je narušavao sankcije uvedene Rusiji.

Prema njegovim rečima, izbeglice su međunarodna odgovornost – a Sjedinjene Države u vezi sa time imaju svoje obaveze.

Tokom dana je administracija američkog predsednika saopštila da Sjedinjene Države planiraju da prime do 100.000 Ukrajinaca koji su izbegli pred naletom ruske invazije.

(FoNet, foto: dpa)