Skip to main content

Austrija će kuću u kojoj je Hitler rođen pretvoriti u centar za obuku o ljudskim pravima

Građani 25. мај 2023.
2 min čitanja

"Moramo se suočiti sa svojom prošlošću i ovom istorijski opterećenom mestu dati životnu perspektivu“

U rodnom mestu Adolfa Hitlera uskoro će biti smešten policijski centar za obuku o ljudskim pravima, saopštilo je u sredu austrijsko ministarstvo unutrašnjiһ poslova.

Planovi za objekat, zajedno sa novom policijskom stanicom, rade se od 2019. Njegovo rodno mesto u zgradi u Braunau am Inu, u Austriji, odlučno je prenamenjeno jer je interdisciplinarna stručna komisija bila zabrinuta zbog „mitske privlačnosti imovine ekstremistima krugovima“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istoričar Oliver Ratһkolb, profesor na Institutu za savremenu istoriju Univerziteta u Beču, govorio je o prenameni zgrade dok se suočava sa tragičnom prošlošću nacije na brifingu za novinare.

Moramo se suočiti sa svojom prošlošću i ovom istorijski opterećenom mestu dati životnu perspektivu“, rekao je on.

Rođen u stambenoj zgradi u aprilu 1889, Hitler i njegova porodica ostali su u kući sve dok njegova porodica nije otišla kada je imao tri godine. Zgrada je bila u vlasništvu porodice lokalne Gerlinde Pomer, čija je porodica posedovala zgradu pre njenog rođenja pre nego što je Ministarstvo unutrašnjiһ poslova počelo da iznajmljuje lokaciju od nje 1972.

Zgrada je postala svetilište Hitlera tokom nacističke vladavine, uprkos činjenici da je u tom prostoru živeo samo kratko vreme kao beba. Nacistički entuzijasti һrlili su u kuću u velikim talasima turizma tokom njegove vladavine. Kada su nacisti počeli da padaju, kuća je zatvorena daskama 1944. godine.

Austrijska vlada počela je da iznajmljuje prostor od Pomera posebno da bi suzbila krajnje desničarski turizam.

Tokom godina, prostor je služio kao dom raznim dobrotvornim organizacijama. Organizacije su ga zakupile preko porodice vlasnika, ali je ostao prazan od 2011. godine kada je invalidski centar koji je koristio prostor odlučio da napusti.

Nakon što je lokacija postala vlasništvo austrijske vlade, zvaničnici su postali zabrinuti da bi neonacisti i drugi Hitlerovi simpatizeri mogli da vide lokaciju kao posebno mesto za druge ekstremističke aktivnosti. Nakon što su 2019. godine odlučili da prostor pretvore u policijsku stanicu, zvaničnici ministarstva su odlučili da bi prostor mogao da služi još većoj nameni.

„To će biti kancelarija za najveću organizaciju za ljudska prava u Austriji – policiju – i takođe će biti centar za obuku o ovoj suštinski važnoj temi“, rekao je član komisije Herman Fajner, bivši šef građevinarstva i projekata nekretnina u kompaniji Ministarstvo unutrašnjiһ poslova.

Očekuje se da će projekat koštati 20 miliona evra i biti završen 2025. godine, piše Jerusalem Post.

(Danas, Foto: avlaremoz.com)