Skip to main content

Ateisti Srbije: Uhapsiti nadrilekara Petrovića, zaustaviti šarlatane

Info 24. jan 2019.
2 min čitanja

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražili su večeras od nadležnih državnih organa da uhapse nadrilekara Miroljuba Petrovića, ali i da zaustave, odnosno preveniraju ovakve i slične pojave dok su još u začetku.

“Ova moralna nakaza, godinama unazad poznata po sumanutim stavovima o postanku sveta, razvoju čoveka i života uopšte i zdravlju odnosno lečenju, u poslednje vreme uživa pod svetlošću reflektora senzacija i primitivizma gladnih medija. Dobija udarne TV termine, novinske intervjue i javna predavanja, na kojima širi svoje maligne ideje, najčešće mladim ljudima. A istina je samo to da niti je doktor, niti je naučnik”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Pojedini mediji preneli su da je Miroljub Petrović ubeđivao ljude obolele od tumora da ne idu kod lekara, već da dođu u njegov centar gde im “debelo naplaćuje takozvano lečenje”.

Dnevni list Blic je preneo reči Biljane Jovanović (32), čiji je rođeni brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara, nakon što su slepo verovali u reči Miroljuba Petrovića da ni slučajno ne idu lekaru, iako je njenom bratu otkriven tumor na mozgu, jer će mu od njegovih tinktura biti bolje, nakon čega je mladić preminuo.

Predrag Milovanović, tužilac iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, rekao je za Blic da za takvu vrstu krivičnih dela, ukoliko istraga pokaže da je usled bavljenja nadrilekarstvom nastupila smrt, propisane kazne su od dve do 12 godina zatvora.

Petrović je za škole govorio da su „ateističke debilane i janjičarski kampovi“, zatim da „žene ponekad treba preko usta“, da decu ne treba vakcinisati, negator je teorije evoilucije, slao je ovisnike od droge na “lečenje” kod sveštenika Branislava Peranovića, koji je kasnije osuđen zbog ubistva štićenika centra za odvikavanje od droge.

“Godinama unazad, sa TV ekrana i iz novinskih članaka, čitava armija šarlatana, prevaranata i zlonamernih neznalica napada razum i činjenice. Zloćudna masa antivaksera, ‘iscelitelja’, ‘čitača sudbina’ i samozvanih stručnjaka za ‘prirodne metode lečenja’, nudi nam šećerne vodice, talismane i prigodne molitve, kao zamenu za jedinu proverenu i uspešnu metodu lečenja ikada – medicinu”, naveli su Ateisti Srbije.

Dodali su da su posledice takvog delovanja veoma vidljive, na primer kroz epidemije malih boginja prošle i pretprošle godine, odnosno bolesti za koju se mislilo da je gotovo iskorenjena.

“Nova epidemija ove i ko zna kojih drugih, u civilizovanom svetu sputanih zaraza, stoji nam pred vratima, preteći da odnese još života, najčešće dece, onih koji se uvek nazivaju najvećim blagom ove zemlje”, naveli su Ateisti Srbije.

Upitali su nadležne zašto nisu zatvorili Petrovićev “institut” i zašto njega i njegove saradnike nisu uhapsili.

“I sada, po ko zna koji put tek nakon što se nesreća desila, čekamo da se nadležni oglase i krenu da rešavaju posledice umesto uzroka. Godinama unazad, nikome nije palo na pamet da sistemski zaustavi osobu koja obolelima od najtežih bolesti nudi izlečenje, tako što će piti sokove i moliti se, a onima koji posumnjaju u njegove metode, uzvraćati besmislicama o ‘demonizovanosti’. Ne manje važno, svoje šarlatanstvo i nadrilekarstvo je skupo naplaćivao nesretnicima koji bi se hvatali za svaku slamku nade, makar i lažne. Time je njegovo štetočinstvo dobijalo još monstruozniju crtu nečovečnosti, nemorala i odvratnosti”, ocenili su Ateisti Srbije.

Dodali su da je zadatak države veoma jednostavan: da obrazovanjem omogući da se od malena razvija kritička svest koja razlikuje nauku i naučna dostignuća od šarlatanstva, kao i da na prvu pojavu ovakvih šarlatana reaguje i ukloni ih iz javnog prostora, da ne bi dalje sejali svoje otrovne ideje.

“Sve drugo je samo najjezivije saučesništvo”, poručili su Ateisti Srbije.

(Autonomija)