Skip to main content

Arpad Fremond izabran za novog predsednika Mađarskog nacionalnog saveta

Info 16. дец 2022.
< 1 min čitanja

"Važno da naredne godine započne rasprava o strategijama koje do sada nisu usvojene"

Mandati 35 članova Mađarskog nacionalnog saveta sa liste „Mađarska sloga“ verifikovani su danas na konstitutivnoj sednici na kojoj je bivši potredsednik Saveza vojvođanskih Majdara (SVM) Arpad Fremond izabran za novog predsednika tog saveta.

Konstitutivna sednica je započela intoniranjem srpske i mađarske himne, a ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da bi želeo da se i ubuduće nastavi bliska saradnja Vlade Srbije i Mađarskog nacionalnog saveta.

„Resorno ministarstvo će vam biti podrška i partner u kreiranju manjinske politike sa našim zajedničkim, usaglašenim stavom koji će dovesti do razvoja i šire primene manjinskih prava“, rekao je Žigmanov.

Novi predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Arpad Fremond rekao je da će i u narednom periodu biti nastavljena dalja izgradnja ovog tela.

„Veoma je važno da naredne godine započne rasprava o strategijama koje do sada nisu usvojene. Ovde pre svega mislim na strategije za informisanje, obrazovanje i kulturu. Važno je da ove strategije budu usvojene u toku sledeće godine“, poručio je novi predsednik MNS-a.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da će novi saziv Mađarskog nacionalnog saveta imati drugačije zadatke od prethodnih, jer se vremena i izazovi menjaju, a MNS mora imati rešenja za nove izazove, prenosi RTV Panon.

„Osnovni zadatak nacionalnog saveta bi trebao biti pomoć zajednici i svim članovima zajednice da egzistencijalno i kao pripadnici mađarske zajednice napreduju ovde gde su rođeni i da mogu da opstanu i žive u ovoj zemlji“, istakao je on.

Dodao je da Mađarski nacionalni savet čeka zaista ozbiljan i složen posao tokom kojeg mora da iskoristi sve mogućnosti koje pružaju Mađarska i Srbija.

(Beta)