Skip to main content

APV: Posle sporazuma o Kosovu na red staviti autonomiju Vojvodine

Info 01. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Aleksandar Vučić je predugo koristio kosovsko pitanje kao izgovor da se održi na vlasti"

Prihvatanje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije jeste dobra vest kako za Srbiju tako i za čitav region, jer kosovsko pitanje „predugo odvlači pažnju“ od drugih nagomilanih društvenih problema, saopštila je danas Akcija progresivne Vojvodine (APV).

„Vreme je da se konačno i pitanje Vojvodine i njene autonomije nađe na dnevnom redu, da se svi suočimo s činjenicom kako njena Ustavom zagarantovana autonomija u praksi ne postoji i da se izborimo za to da ona ponovo bude ostvarena, zajedno s reformom čitavog političkog sistema“, ističu u APV.

Dodaju da je, nakon prihvatanja sporazuma o normalizaciji, potrebno da se politička javnost fokusira na teme od kojih stvarno zavisi život ljudi: opšte siromaštvo, urušavanje pravne države, kriminalizacija društva, uništavanje političkog sistema, evropske integracije, koje su kako ocenjuju u APV „praktično zaustavljene“.

Dodaju da je Aleksandar Vučić predugo koristio kosovsko pitanje kao izgovor da se održi na vlasti, te da sada to više neće moći da čini kao ranije.

(Autonomija)