Skip to main content

APV podržava pravo građana da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani

Info 03. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Politička organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) saopštila je danas da podržava pravo svakog građanina i građanke da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani.

„Podsećamo da je tokom popisa 2011. godine svoje ustavno pravo da se na ovakav način opredeli već koristilo nekoliko hiljada stanovnika Srbije. Uprkos tome, podatak o tačnom broju izjašnjenih na ovaj način ostao je nedostupan javnosti“, navodi se u saopštenju.

U APV-u smatraju da je za početak neophodno da taj podatak bude javno dostupan i zahtevaju od ministarke za ljudska prava i prava manjina Gordane Čomić i Vlade Srbije da donesu odluku kojom će obavezati Komisiju za popis stanovništva i Republički zavod za statistiku da podatak o broju građana i građanki opredeljenih kao Vojvođani saopšti kao zasebnu, vidljivu kategoriju pored ostalih rezultata popisa.

„Svi koji se tako osećaju, zajedno s ostalim građanima i građankama Srbije i Vojvodine i celokupna javnost, imaju pravo to da znaju“, piše u saopštenju.

APV se zalaže da nakon popisa bude nastavljen dijalog i demokratska transparentna naučna rasprava o različitim aspektima vojvođanskog identiteta i zanemarenim pravima stanovnika pokrajine, kao što je definisanje odgovarajućeg pravnog okvira za autonimiju Vojvodine.

Ministarka Gordana Čomić pokrenula je nedavno javnu debatu u vezi s pravom građana da se na narednom popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani.

(Autonomija)