Skip to main content

APV podržava nezadovoljstvo u ustanovama kuture – prekinuti ćutanje

Kultura 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"U prirodi ovog režima je gušenje kulture, suzbijanje slobodnog mišljenja i stvaralaštva"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da je su zarade u kulturi, za zaposlene s visokom stručnom spremom, izuztno niske, čak 20 odsto niže od republičkog proseka.

Tim povodom, APV je podržala apel koji je uputilo više ustanova kulture (Hor Opere i baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Beogradska filharmonija) u kome se ukazuje na katastrofalan položaj i uslove rada zaposlenih u kulturi Srbije.

„Nije iznenađujuće da su zarade u kulturi tokom vladavine Aleksandra Vučića doživele najveći pad u poređenju s drugim profesijama jer je u prirodi ovog režima gušenje kulture, suzbijanje slobodnog mišljenja i stvaralaštva“, ocenjuju u APV.

Ističu i da su zarade u kulturi u Srbiji potpuno centralizovano uređene koeficijentom koji određuje Vlada Republike Srbije, te da je „nerazumna odluka“ Vlade da zadrži Uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru iz 2013. godine, pokazuje nameru da na taj način kontroliše rad legitimno izabranih organa tih institucija.

„Pozivamo radnike svih ustanova kulture da pored pritisaka koje svakodnevno trpe iskažu nezadovoljstvo, prekinu ćutanje i upoznaju javnost s tim u kakvim uslovima rade jer je to jedini način da se izborimo za promene i ravnopravan položaj u društvu u kome je sve podređeno jednoj partiji“, poručuju iz Akcije progresivne Vojvodine.

(Autonomija)