Skip to main content

APV: Krivične prijave zbog netačnih biračkih spiskova

Info 29. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Dok se ove stvari ne reše, nema razgovora ni o kakvim izborima"

Članovi Predsedništva Akcije progresivne Vojvodine (APV) Aleksandar Jovanović i Bogdan Kolarski, podneli su danas u Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv N.N. službenih lica zbog sastavljanja netačnih biračkih spiskova.

Kako je navedeno u saopštenju APV, prijave su podnete na osnovu člana 280 Zakonika o krivičnom postupku, a protiv N. N. službenih lica Ministarstva državne uprave i Policijske uprave za Grad Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo sastavljanje netačnih biračkih spiskova iz člana 158 krivičnog zakonika, time što su u nameri uticanja na rezultate izbora za odbornike Skupštine Grada Novog Sada raspisanih za 2. jun 2024. godine sačinili netačan birački spisak.

Jovanović je tom prilikom Jovanović je istakao da ovde nije reč o izbornoj krađi, već o manipulaciji biračkim spiskovima, „tako da se zapravo ne zna ko uopšte glasa“.

„Sumnjamo da ovo delo ima odlike organizovanog kriminala, o čemu je u javnosti već bilo reči. Za to neko mora da odgovara, a dok se ove stvari ne reše, nema razgovora ni o kakvim izborima“, naveo je on.

APV je prošle nedelje upozorila da je analizom javno dostupnih podataka utvrdila da je od aprila 2022. do decembra 2023. godine, tokom 20 meseci, u Novom Sadu registrovano oko 38.000 novih birača, odnosno 50 dnevno.

U istom periodu, prema podacima Uprave trezora u Novom Sadu, naplaćeno je svega 7000 taksi za promenu prebivališta.

(Autonomija, foto: APV)