Skip to main content

APV: Državni organi umešani u izborne manipulacije

Vojvodina 24. мај 2024.
3 min čitanja

"To je morao uraditi neko iz MUP, a izgleda da je bilo umešano i Ministarstva lokalne samouprave, čija je nadležnost birački spisak"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) predočila je danas podatke po kojima se, kako tvrde, jasno vidi da su državni organi učestvovali u izbornim manipulacijama oko biračkog spiska.

Predsedavajući Predsedništva APV Aleksandar Jovanović naveo je na konferenciji za novinare da su podaci do kojih su došli nesporni i da potvrđuju postojeće sumnje u to da je sprovođeno masovno doseljavanje birača u velike gradove s „ciljem prekrajanja izborne volje“.

„Putem Zakona o dostupnosti javnih informacija došli smo do podatka da je od aprila 2022. do decembra 2023. godine, tokom 20 meseci, u Novom Sadu registrovano oko 38.000 novih birača, a to bi značilo da se dnevno u proseku doseljavalo 50 ljudi, što je među najvećim migracijama u svetu“, naveo je Jovanović.

Kako je precizirao, svi podaci koje iznose su zvanični podaci državnih organa.

Konkretno, u ovom slučaju su, navo je Jovanović, pratili zvanične podatke o promeni prebivališta, jer svaka promena prebivalište sa sobom povlači i plaćanje posebne takse.

„APV je pisao Upravi trezora u Novom Sadu, a Uprava nam je dala podatak da je na 38.000 novoregistrovanih birača uplaćeno svega 7000 uplatnica, što verovatno odgovara broju ljudi koji su se zaista doselili u Novi Sad i koji ovde žive“, istakao je Jovanović.

Dodao je da podatak do kojeg su došli jasno ukazuje na sumnju da je neko iz SNS uz pomoć MUP izvršio krivično delo sastavljanje netačnog biračkog spiska, koje, kako je istakao, „ima odlike organizovanog kriminala“.

„To je morao uraditi neko iz MUP, a izgleda da je bilo umešano i Ministarstva lokalne samouprave, čija je nadležnost birački spisak. Još jednom naglašavam da su ovo naše osnovane sumnje i da bi se to proverilo, mora se oformiti telo koje ima izvršne funkcije kako bi moglo da dođe do imena tih ljudi, podataka ko ih je zvao, organizovao, ko je u ministarstvima radio ove poslove“, istakao je Jovanović.

Zbog ovoga se, dodao je, čitav proces ne može nazvati čak ni nepoštenim izborima, jer „ovo uopšte nisu izbori“.

Bogdan Kolarski, koji je bio na čelu tima APV za analizu izbornog procesa, predstavio je metodologiju i izvore za prikupljanje podataka.

„Korišćeni su zvanični izvori Republičkog zavoda za statistiku (https://www.stat.gov.rs/oblasti/izbori/), republičke izborne komisije (https://www.rik.parlament.gov.rs/), zatim odgovori koje smo dobili po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, kao i uvid u delimično objavljen birački spisak (https://upit.birackispisak.gov.rs/Verifikacija). Kopiran je celokupni birački spisak sa izbora 2022. godine i birački spisak iz 2023. godine i softverski ukršten“, rekao je Kolarski.

Najavio i krivične prijave protiv NN lica u MUP i Ministarstvu lokalne samouprave, kao i novosadske uprave.

Kolarski je izneo brojne podatke u vezi sa promenama u biračkom spisku u Novom Sadu, između ostalog i onaj da je od na dan 10. januar 2024. godine u Biračkom spisku zabeleženo 2.780 birača više nego što ih je glasalo 17. decembra 2023. godine.

„Kako sad, za 20 meseci imamo 5000, a za 23 dana imamo 2800? I to je period Nove godine, katoličkog Božića, pravosnavnog Božića kada institucije ne rade i kada fiziki ne možeš da odeš tamo“, precizirao je Kolarski.

„Moglo se desiti da je neko u MUP-u, u Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu dobio gotove spiskove koje je selio. Pred izbore smo mi za Beograd iz Novog Sada odselili 2000 i nešto birača u BEograd, a odmah posle izbora smo ih vratili“, naveo je Kolarski.

Nakon toga, dodaje, pokušali su da dobiju iste podatke za celu Srbiju, da saznaju kliko je ukupno uplaćeno taksi za promenu prebivališta i boravišta, ali da od tadad nisu dobili nikakav odgovor, iako su sačekali punih 40 dana koliko je maksimalni rok do kojeg državne institucije mogu da prolongiraju davanje odgovora, ali da nisu dobili podatak ni nakon toga.

U izborne manipulacije APV ubraja i prekrajanje izbornih mesta u Novom Sadu, dodajući da je do promena došlo u onim delovima grada gde je prrisutna velika gradnja, ge se birači prijavljuju samo na kućni broj, a ne na konkretan sprat i stan, čime je dodatno otežano pronalaženje fantomskih i nepostojećih birača.

Takođe, ocenio je da je analiza APV pokazala kako se sa „migracijom birača“ počelo mnogo pre 2. jula 2023, možda još pre referenduma za promenu Ustava održanog u januaru 2022. godine.

Kolarski je upozorio i da fantomiski birači u Novom SAdu neće biti dovoženi na dan izbora jer su „već tu“, i podsetio da prema prošlogodišnjem popisu u Novom Sadu ima 299 000 punoletnih građana, a 331 000 birača.

D. Stupar (foto: APV)