Skip to main content

APV: Cilj Vučićeve drame oko ulaska u Hrvatsku da se zataška skandal sa padom aviona u Grčkoj

Info 18. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Ne prestaje da se bori protiv starih neprijatelja"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) saopštila je danas da je priča o zabrani ulaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku smišljena kako bi se skrenula pažnja s novog skandala – pada ukrajinskog aviona u Grčkoj, koji je poleteo s niškog aerodroma natovaren municijom iz Srbije, „ali i drugih neugodnih tema koje žestoko pritiskaju vlast“.

“Da je Aleksandar Vučić ozbiljan režiser, scenarista, dramaturg i naravno producent koji svoje predstave izvodi u veoma kontrolisanom okruženju, poznato je samo onima koji su već razotkrili njegovu glumu u ranijim predstavama, pa im nije bilo teško da to primete i u najnovijoj drami u vezi s nenajavljenom posetom Spomenpodručju Jasenovac u Republici Hrvatskoj”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Srbije “odglumio žrtvu” jer mu hrvatske vlasti nisu odobrile posetu žrtvama fašizma u Jasenovcu i Pakracu, iako je opštepoznato da nijedan predsednik države, bez obzira na to da li dolazi u službenu ili privatnu posetu, ne može ući u drugu zemlju bez protokolarne diplomatske najave, jer je posebno štićena ličnost.

“On to vrlo dobro zna jer tako nešto ne može učiniti čak ni kad želi da poseti Kosovo. No, da bi drama i gluma bili zanimljivi, dramaturgija mora sadržati sukob u kojem naš junak ne prestaje da se bori protiv starih neprijatelja, navodeći publiku da se emocionalno uključi i zauzme njegovu stranu žrtve, ne ulazeći u suštinu izrežiranog problema”, napominje APV.

U saopštenju se ocenjuje da je posebno porblematična “agresivnost ministra za sukobe sa susedima Aleksandra Vulina”, koji je najavio da će Srbija uvesti poseban režim prelaska državne granice nosiocima hrvatskih diplomatskih i službenih pasoša, iako se ta pitanja regulišu Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

(Autonomija)