Skip to main content

Apelacioni sud u Poljskoj ukinuo „zone bez LGBT ideologije“ u četiri opštine

Planeta 30. jun 2022.
< 1 min čitanja

Visoki Apelacioni sud Poljske je u utorak doneo odluku o ukidanju takozvanih “zona bez LGBT ideologije” u četiri opštine, a presudu su pozdravili aktivisti koji to smatraju pobedom ljudskih prava i demokratije.

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj 2019. godine su donele rezolucije u kojima su se proglasile „oslobođenim od LGBT ideologije“ i to je postao jedan od uzroka sukoba u pretežno katoličkoj zemlji između liberala i religioznih konzervativaca, koji smatraju da borba za prava homoseksualaca ugrožava tradicionalne vrednosti, prenosi Hina.

U „zonama bez LGBT ideologije“ nastoji se zabraniti ono što lokalne vlasti smatraju promovisanjem homoseksualnosti i drugih manjinskih seksualnih identiteta, pogotovo u školama.

Poljska se zbog toga našla u sporu s Evropskom komisijom, koja je saopštila da bi te zone mogle kršiti zakone Evropske unije o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Nakon pravnih sporova s poljskim pravobraniocem za ljudska prava, niži sudovi doneli su odluku da devet takvih rezolucija mora da se ukine. Svih devet opština žalilo se na tu odluku, a Apelacioni sud danas je odbacio prve četiri žalbe.

“Današnja odluka je velika pobeda za demokratiju, ljudska prava i poštovanje ljudi”, saopštila je poljska Kampanja protiv homofobije.

S druge strane, ministar u vladi Mihal Vojčik, član konzervativne stranke Solidarna Poljska, kritikovao je odluku Apelacionog suda.

“Ako odbornici odluče da žele da podrže našu tradiciju i identitet, to je njihovo suvereno pravo i niko to ne bi smeo da zabrani”, kazao je Vojčik.

Sudska odluka je doneta dok “zone bez LGBT ideologije” ponovno dovode u pitanje evropsko finansiranje opština u Poljskoj.

Izvor iz Evropske unije potvrdio je da opštine koje usvoje politike za koje EU smatra da su diskriminatorne neće dobijati novac za infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

(FoNet/N1, Foto: Pixabay)