Skip to main content

APEL: Odnos Abazovića prema medijima predstavlja najgrublje i najopasnije ugrožavanje slobode medija

Info 16. sep 2022.
2 min čitanja

"Nadležni u Crnoj Gori da svim medijima i novinarima omoguće slobodan i neometan rad"

Povodom višestrukih javnih napada premijera Crne Gore u tehničkom mandatu Dritana Abazovića na ugledne crnogorske medije i novinare, grupa cijenjenih intelektualaca iz Beograda, Zagreba, Prištine i Sarajeva uputila je apel za zaštitu novinara i medija u Crnoj Gori.

Potpisnici apela su: Latinka Perović, Vesna Pusić, Edina Bećirević, Azem Vllasi, Svetislav Basara, Viktor Ivančić, Sead Turčalo, Sonja Biserko, Milivoj Bešlin i Dino Mustafić.

Njihov apel prenosimo integralno:

„Zahtijevamo od premijera Crne Gore u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da odmah prestane sa praksom neutemeljenog iznošenja javnih optužbi na račun najuglednijih crnogorskih medija i novinara (Pobjede, Gradske televizije Podgorica, Antene M, portala CDM i Analitika i M-portala, te Draška Đuranovića, Tamare Nikčević, Darka Šukovića, Danice Nikolić, Andreja Nikolaidisa…)

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u više navrata pobrojane crnogorske medije i novinare bez ijednog dokaza javno optužio za ekstremizam, fašizam i veze sa organizovanim kriminalom i narko-mafijom, najavljujući i akciju gašenja pojedinih od pobrojanih medija.

Na ovaj način premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je direktno ugrozio ne samo opstanak navedenih medija već i živote i fizičku sigurnost novinara koje je bez osnova i ijednog dokaza optužio i imenom.

Direktne posljedice njegovih izjava su brojni napadi, za sada još uvijek samo verbalni, na navedene medije i novinare, zbog čega je policija morala preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Odnos premijera Crne Gore u tehničkom mandatu Dritana Abazovića prema medijima predstavlja najgrublje i najopasnije ugrožavanje slobode medija i prava na slobodu govora.

Njegove neutemeljene optužbe predstavljaju praksu nespojivu sa demokratskim društvima i državama vladavine prava.

Posebno je alarmantno što navedeni ataci dolaze od najvišeg funkcionera izvršne vlasti u Crnoj Gori, državi kandidatu za ulazak u Evropsku uniju.

Potpisnici ovog apela pozivaju sve nadležne državne organe i institucije u Crnoj Gori da svim medijima i novinarima omoguće slobodan i neometan rad, te da preduzmu neophodne mjere iz svoje nadležnosti za njihovu fizičku i pravnu zaštitu.

Pridružujemo se nedvosmislenoj podršci koju medijima i novinarima u Crnoj Gori, povodom neprihvatljivog ugrožavanja od strane premijera Crne Gore u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, pružaju diplomatska predstavništva Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Češke Republike. Pozivamo i sve ostale diplomatske i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija u Crnoj Gori da slijede njihov stav.

Bez slobodnih medija i prava na slobodu govora nezamislivo je ijedno demokratsko društvo.

Uvjereni smo da će javnost i građani Crne Gore iskazati svoju punu podršku i solidarnost sa medijima i novinarima čiji rad i životi su, neprihvatljivim, neutemeljenim i opasnim optužbama od strane premijera Crne Gore u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dramatično ugroženi“.

(Gradski.me, foto: N1)