Skip to main content

Apel ministarstvu da objavi rezultate konkursnog finansiranja programa u kulturi

Kultura 07. апр 2022.
< 1 min čitanja

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i više udruženja u oblasti kulture apelovali su danas na Ministarstvo kulture i informisanja da hitno objavi rezultate javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva za 2022. godinu.

U apelu su naveli da i pored obećanja Ministarstva kulture i informisanja da će rezultati konkursa biti objavljeni na zvaničnoj internet strani tog resora najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava, podnosioci projekata ni šira javnost i dalje nisu obavešteni o rezultatima konkursa.

„Sadašnjom praksom ministarstva kulture koja se ustalila kao neformalna kulturna politika, otežava se, a u nekim situacijama i onemogućava savremena produkcija u celokupnoj prvoj polovini godine što za posledicu ima koncentrisanje većine dogadjaja, festivala i novih produkcija u drugu polovinu godine“, stoji u apelu.

Zatražili su od nadležnih institucija da hitno izmene postavljene zakonske procedure i konkursne mehanizme u pravcu ubrzanja njihove realizacije kako bi programi i projekti mogli da počnu sa realizacijom u prvom mesecu godine za koju se konkuriše.

„Uz to, zahtevamo da ministarstvo kulture, kao i ostatak javne uprave, predju na elektronski način vodjenja javnih konkursa putem onlajn portala, čime bi se ne samo olakšala i ubrzala procedura rada komisija, već bi se smanjili troškovi rada, sačuvali značajni resursi, smanjilo zagadjenje životne sredine i automatizovalo prikupljanje i analiza podataka za potrebe istraživanja kulturnih politika“, navela su udruženja.

Apel su podržali Medjunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbije, stanica Servis za savremeni ples i Bazaart.

(Beta, Foto: Pixabay)