Skip to main content

Apel demokratskoj javnosti i suverenističkim strankama

Građani 04. avg 2023.
3 min čitanja

Ostankom u Skupštini opozicione stranke ne samo što bi dodatno podstakle apatiju građana, nego bi dale legitimitet režimu da nastavi poništavanje suverenosti Crne Gore

Režim koji je 30. avgusta 2020. došao na talasu velikosrpske kleronacionalističke revolucije, za nepune tri godine umnogome je promijenio društveni karakter Crne Gore, utemeljen na nominalno važećem Ustavu iz 2007. Sekularna, građanska Crna Gora, članica NATO i doskora prvi kandidat za ulazak u EU, u međuvremenu je, zahvaljujući politici vladajuće većine, postala rusko-srpska gubernija sistematski razorenih institucija, temeljno poljuljane nacionalne i vjerske tolerancije, multikulturalnosti i slobode izražavanja. Strateški cilj velikosrpske ideologije aktuelnog režima je asimilovati crnogorsku naciju, marginalizovati manjinske nacionalne i vjerske zajednice te realizovati svoj vjekovni geopolitički plan – imperijalni izlazak Srbije i Rusije na Mediteran.

I treća velikosrpska marionetska Vlada, koja će dovršiti proces mijenjanja karaktera crnogorske države, njenu institucionalnu i ekonomsku devastaciju, ima jasan cilj: definitivno zaustaviti proces EU integracija, promijeniti spoljnopolitički kurs zemlje i pripremiti teren za izlazak iz NATO; nakon stavljanja crnogorske kulturno-istorijske baštine pod kontrolu Beograda, staviti najvažnije resurse Crne Gore, te falsifikovati popis stanovništva. Takvu Crnu Goru, promijenjenog Ustava i državnih simbola, Srbija bi lako ponovo anektirala.

Upravo zato u toj Vladi, čiju bi osovinu trebalo da čine predsjednik Crne Gore – koji ne priznaje crnogorski identitet, jezik i kulturu – i koalicije na čijem čelu su nepravosnažno osuđeni protagonisti u Moskvi režiranog pokušaja državnog udara 2016. godine, ne može biti mjesta za one koji baštine vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne Crne Gore.

Dramatičan je trenutak za crnogorsko društvo i državu. Efikasna i organizovana politička borba i odbrana ljudskih prava preduslov su internacionalizacije pitanja opstanka crnogorske države. Obaveza prozapadnih suverenističkih stranaka, civilnog sektora, kulturnih i intelektualnih asocijacija i incijativa je snažan otpor nedemokratskim atacima velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma, čiji predstavnici upravljaju svim institucijama kulture i obrazovanja, javnim medijima, bezbjednosnim sektorom, diplomatijom, javnim privrednim preduzećima. U skladu s ovještalom imperijalnom ideologijom, režim nastavlja da kriminalizuje ideju crnogorskog suverenizma, da progoni, dehumanizuje i kriminalizuje sve svoje kritičare: pisce, novinare, intelektualce, da gasi posljednju kritičku televiziju.

Zato apelujemo na stranke suverenističke, građanske, prozapadne provenijencije da, ukoliko se u postupku konstituisanja nove Vlade nastavi trend urušavanja institucija, ugrožavanja ljudskih prava i slobode, te atakovanje na demokratske postulate našeg društva, napuste sve institucije i pozovu na građanski otpor i neposlušnost. Saradnja s velikosrpskim i proruskim strankama je neprihvatljiva.

Ostanak u parlamentu značio bi svojevrsnu kolaboraciju s još jednom anticrnogorskom, antidemokratskom, velikosrpskom, proruskom, antievropskom, antinatovskom Vladom, koja će za vanjske potrebe proklamovati evropejstvo i sekularizam, a na unutrašnjem planu sprovoditi i podsticati klerikalizam, kulturnu i nacionalnu segregaciju kao specifičan oblik balkanskog klerofašizma. Ostankom u Skupštini opozicione stranke ne samo što bi dodatno podstakle apatiju građana, nego bi dale legitimitet režimu da nastavi poništavanje suverenosti Crne Gore, njenog građanskog ustrojstva i multkulturalnosti.

Pozivamo institucije i organizacije za ljudska prava u UN, EU, OEBS-u da osude svakodnevni govor mržnje, direktno miješanje srpske države, njenih medija i bezbjednosnih službi u unutrašnja pitanja druge suverene države, kao i permanentnu diskriminaciju nacionalnih Crnogorca i manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica te kulturnu getoizaciju crnogorskih kulturnih organizacija i stvaralaca, proganjanje kritičkih intelektualaca i gušenje javnih medija koji nijesu pod kontrolom režima.

Potpisnici:

Novak Adžić

Miodrag D. Bajković

Nataša Baranin

Goran Barović

Boban Batrićević

Antonija Bojanić

Boris Borozan

Ranka Božović

Žarko Božović

Adriana Žolja-Bošković

Dragan Bursać

Danilo Burzan

Rajko Cerović

Ivana Cicović

Borislav Cimeša

Adnan Čirgić

Radovan Damjanović

Irena Delja

Mirka Dević

Draško Đuranović

Slavko Đurđić

Savo Jeknić

Slobodan Jovanović

Danilo Kalezić

Nebojša Kaluđerović

Feđa Klikovac

Ana Knežević

Tanja Knežević

Isidora Kovačević

Marija Krivokapić

Risto Krivokapić

Hajdana Lompar-Huter

Milan Marković

Nikola Martinović

Veljko K. Martinović

Danilo Marunović

Milutin Mijović

Maja Miličković

Nebojša Mrvaljević

Milan Mrvošević

Rosanda Mučalica

Ljubomir Mudreša

Emira Mustajbašić-Ličina

Jadranko Nikčević

Jasmina Nikčević

Milan Nikčević

Tamara Nikčević

Andrej Nikolaidis

Danica Nikolić

Sanja Orlandić

Ivana Pajović

Suzana Pajović

Svetlana Pajović-Musić

Ana Pejović

Dragan Perović

Milenko A. Perović

Željko Perović

Ljiljana Pešić

Milorad Popović

Nikola Popović

Božidar Proročić

Vukić Pulević

Aleksandar Radoman

Aleksandra Radoman-Kovačević

Šeki Radončić

Snežana Rakonjac

Ivana Rondović

Jadranka Selhanović

Faiz Softić

Majda Šahman-Zaimović

Đorđe Šćepović

Vladimir Šibalić

Darko Šuković

Tanja Šuković

Jelena Šušanj

Rajko Todorović Todor

Stefan Todorović

Vesna Vičević

Desanka Vlahović

Miodrag Vlahović

Stevo Vučinić

Zoran Vulević

Čedomila Vujošević

Sreten Vujović

Vukota Vukotić

(Antena M, Foto. Pixabay)