Skip to main content

AOM: Tužbe protiv KRIK-a su model gušenja medijskih sloboda u Srbiji

Građani 09. dec 2021.
2 min čitanja

Asocijacija onlajn medija (AOM) upozorla je javnost da astronomske tužbe koje su podnete protiv Mreže za istraživanje korupcije i kriminala KRIK iz Beograda predstavljaju još jedan pokušaj gušenja medijskih sloboda i istraživačkih medija u Srbiji.

„Ove tužbe u visini od 90 miliona dinara, podneli su ljudi iz vlasti i njima bliski kontoverzni biznismeni i mediji, a niko od njih nije se prethodno obratio redakciji, zatražio demanti ili ispravku teksta“, navodi se u saopštenju.

AOM ocenjuje da to pokazuje da su tužbe podnete kako bi finansijski uništile redakciju, a ne kako bi zadovoljile pravdu ili ispravile eventualne neistine.

„Redakcija KRIK je od samog nastanka pod konstantnim pritiskom i pretnjama, a najnovije tužbe, koje trostruko prevazilaze godišnji budžet ovog medija, samo su nastavak tih pritisaka i postaje jasno da je u pitanju orkestrirani poduhvat u sprezi sa sudstvom, koje u Srbiji već godinama nema svoju samostalnost i presude donosi u interesu vlasti“, piše u saopštenju.

AOM je upozorio i da je KRIK objavio zastrašujuću činjenicu da se u jednoj od pomenutih tužbi traži i zatrvorska kazna za novinarke, umesto da se sud bavi upravo nelegalnim radnjama koje su novinarke otkrile, te da zatvorske kazne dobijaju oni koji krše zakon i rade suprotno javnom interesu.

„Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih i istraživačkih medija u Srbiji nije nova pojava. Aktuelna vlast se na ovaj način već godinama obračunava sa kritčkim glasovima, znajući da ovakvi mediji nemaju finansijsku snagu da se izbore sa visokim iznosima presuda“, piše u saopštenju.

Dodaje se da osim tužbi, vlast za ućutkivanje nezavisnog novinarstva koristi i iscrpljuće inspekcijske provere, kao i slapp tužbe, za koje se takođe traže milionski iznosi.

„Nezavisni mediji i novinari u Srbiji nemaju zaštitu i nemaju kome da se obrate kako bi se zaštili, te stoga pozivamo međunarodnu zajednicu i institucije, kao i međunarodne novinarske organizacije, da reaguju i skrenu pažnju na ovaj i druge slične slučajeve u Srbiji“, saopštio je AOM.

(Autonomija)