Skip to main content

Antonijević i Nedeljkov: Ne možemo očekivati izborne uslove bolje nego 2020.

Građani 24. окт 2021.
2 min čitanja

Pravnik Milan Antonijević i Raša Nedeljkov iz neprofitne organizacije CRTA za N1 kažu da nisu optimisti da će se posle međustranačkih dijaloga sa i bez posredovanja stranaca bilo šta suštinski promeniti kada se radi o izbornim uslovima.

„OEBS i ODIHR (Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava) misija su odradile svoj posao, imaju jasne smernice šta treba da se uradi, ali rezultat dijaloga bez posredovanja stranaca ne daje jasne smernice da će se bilo šta promeniti“, smatra Antonijević.

Nedeljkov ukazuje da je to „pre svega, poraz za nas građane, jer ne možemo očekivati izborne uslove bolje nego 2020, jer nijedna odluka koja se bavi ključnim problemima neće uopšte biti dotaknuta“.

Antonijević u Novom danu na TV N1 poručuje da je odluka da i beogradski, i predsednički, i vanredni parlamentarni izbori budu istog dana – 3. aprila, „politička odluka koja govori o trenutnoj proceni procenata koliko ko može da dobije i zato su odlučili da svi izbori budu u isto vreme“.

„Najveći problem i za jedan i za drugi dijalog je što je javnost isključena, mi ne znamo o čemu se tamo razgovaralo“, navodi Nedeljkov.

„Biće nekakvih promena, ali neće biti dovoljne da građanima i učesnicima omoguće slobodu i ravnopravne izbore“, dodaje Nedeljkov.

A na to kako gledaju na formiranje Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje i da li opozicione partije treba da delegiraju svog predstavnika u taj organ, Antonijević kaže da je odluka na njima da li žele da imaju informacije o tome kako to telo funkcioniše. Ali, smatra da, imajući u vidu kako se biraju članovi tog tela, neće biti prostora za dobre odluke u predizbornom periodu.

U skladu sa završnim dokumentom Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta od 18. septembra 2021. godine Privremeno nadzorno telo će imati 12 članova: šest predlaže Regulatorno telo za elektronske medije (REM), a preostalih šest (u formatu 3+3) predlaže predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa kofasilitatorima Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Nedeljkov: Privremeno nadzorno telo – Frankenštajn

„Privremeno nadzorno telo ne samo da je protivzakonito, već se primenom dogovorenog u dijalogu direktno krše zakoni ove zemlje. Čini mi se da je crvena linija za vlast bilo zakonsko kontrolisanje komercijalnih pružalaca medijskih usluga, već drugi put u dijalogu političkih stranaka imamo da se na komercijalne emitere ne odnosi Zakon o elektronskim medijima, koji ih obavezuje da poštuju i član 47 – da svaki pružalac medijskih usluga mora da izveštava javnost istinito, pravovremeno, objektivno“, smatra Nedeljkov.

Ističe da je to telo „prilično čudno, mi smo ga definisali kao Frankenštajna, jer imate telo sastavljeno od predstavnika REM-a koje treba da kontroliše REM.

Dodaje da će i ovoga puta privatni pružaoci medijskih usluga biti oslobođeni od odgovornosti.

Antonijević kaže da spajanje izbora nije u demokratskom duhu.

„Ti koji su to odlučili vodili su se uskim interesom a to je da istaknu jednu osobu koju promovišu od početka – sve će se vrteti oko kulta jedne ličnosti, a o problemima građana neće biti reči. Glasaćete suštinski o jednoj osobi, a ne o politikama, i tu su građani potpuno zanemareni. Ovo je prilika za opozicione partije da izađu iz zone komfora i da ponude rešenja građanima“, ukazuje on.

(Autonomija/N1, karikatura: STUPS)