Skip to main content

Antisemitski grafiti osvanuli na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu

Info 30. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Predsednik Evropske asocijacije Jevreja pisao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Bratislavu Gašiću i zatražio da se osudi taj antisemitski napad i sprovede istraga i osude odgovorn"

Na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti i simboli.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o činu ultradesničarske grupe navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd.

„Kako su se antisemitski napadi sa tragičnim ishodima desili tokom vikenda u Izraelu i uopšte je registrovano da je antisemitizam u svetu u porastu, molimo vas da obratite posebnu pažnju u dolasku do objekata Jevrejske opštine Beograd (sedište JOB, sinagoga Sukat Šalom, jevrejsko groblje i Jevrejski kulturni centar). Takođe vas molimo da, ako primetite nešto čudno, da vas neko prati ili imate saznanja bilo koje vrste, da se našoj zajednici ili nekom od njenih članova planira ili nanosi nešto nažao, obavestite JOB na telefon 060/559-5572 ili se obratite najbližoj stanici policije“, istaknuto je u saopštenju.

Dodaju da su kontaktirali nadležne državne institucije i medije i da će javnost biti obaveštena o daljem razvoju događaja.

Povodom ovog događaja, predsednik Evropske asocijacije Jevreja pisao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Bratislavu Gašiću i zatražio da se osudi taj antisemitski napad i sprovede istraga i osude odgovorni.

„Bilo šta manje od potpunog odbacivanja i najstrože kazne će se tumačiti kao poziv da se nastavi dalje sa istim ponašanjem“, naveo je rabin Menahem Margolin.

(N1, foto: Jevrejska opština Beograd)