Skip to main content

Antifašisti ponovo traže zabranu koncerta u Kanjiži

Info 09. јул 2010.
< 1 min čitanja
Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada ponovo je danas apelovala na nadležne državne organe da spreče nastupe “fašističkih” bendova iz Mađarske na festivalu u Kanjiži koji treba da počne večeras i da traje do nedelje.
Prethodnih dana sličan zahtev državnim organima uputili su i Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpski pokret obnove, dok su organizatori festivala demantovali navode da je reč o “fašističkim” bendovima.
Antifašistička akcija Novog Sada navela je u saopštenju za javnost da je reč o “fašističkom festivalu, pod maskom promocije mađarske kulture i tradicije”.
“Organizatori tvrde da su pesme uglavnom o poštovanju ljudskih prava i demokratije i o autentičnoj mađarskoj kulturi. Smatramo da mahanje zastavama sa keltskim krstovima, pesme o zelenim arijevcima i mahanje kalašnjikovom nikako ne spadaju u miroljubive i autentične elemente kulture”, piše u saopštenju.
Dodaje se da će se i tribine koje su prateći program festivala baviti temama poput revizije Trijanonskog sporazuma.
Trijanonskim sporazumom Mađarska je posle Prvog svetskog rata, kao poražena strana, izgubila dve trećine teritorije i trećinu stanovništva. Ekstremisti u Mađarskoj i danas se zalažu za reviziju tog sporazuma i za uspostavljanje “velike Mađarske”.
“Čekamo novo saopštenje u kom će nam organizatori objasniti kako se velika Mađarska pravi mirnim putem. Ništa mirnije nego velika Srbija”, ocenila je Antifašistička akcija.
Ta organizacija izrazila je čuđenje zašto država Srbija toleriše održavanje ovakvih manifestacija. “Da li je vredno zarad prikupljanja jeftinih političkih poena i opstanka na vlasti dopuštati fašističke manifestacije”, upozorila je Antifašistička akcija.
(Autonomija)