Skip to main content

Anketa: Vlast ima dominantnu podršku u Srbiji ali opozicija može do pobede u Beogradu

Info 11. авг 2021.
2 min čitanja

Stranke koje čine vlast u Srbiji i dalje imaju dominantnu podršku građana na republičkom nivou ali izborno raspoloženje u Beogradu je takvo da opoziciji daje mogućnost za pobedu pod uslovom da se opozicioni lideri dogovore o zajedničkom nastupu, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja koje je sproveo centar Demostat.

Predstavljajući rezultate istraživanja, sociolog Srećko Mihailović kazao je danas da su na osnovu ponašanja birača na prethodnim izborima i na osnovu ponašanja partijskih lidera u pregovorima oko izbornih uslova, u anketi izdvojene stranke na vlasti, opozicione stranke koje su bojkotovale izbore 2020. godine, stranke opozicije koje su učestvovale na tim izborima, glasači koji nisu rekli za koju bi stranku glasali ali bi podržali opoziciju, apstinenti i neodlučni građani.

„Stranke koje čine vlast imaju 35 odsto glasova u odnosu na ukupan broj ispitanika dok stranke opozicije koje su bojkotovale prethodne izbore imaju 14 odsto glasova ispitanika. Opozicija koja je učestvovala na izborima ima osam odsto glasova ispitanika a birača koji su skloni opoziciji a nisu imenovali partiju za koju bi glasali ima devet odsto“, kazao je Mihailović.

Navodeći da neodlučnih ima oko 13 odsto a apstinenata 21 odsto, Mihailović je ocenio da je „neverovatno“ da na izbore izađe 80 odsto građana što se kako je podsetio, nije desilo u Srbiji od 90-ih godina.

„Verovatno je da se jedan broj građana koji neće izaći na izbore, izjasnio u istraživanju za koju bi stranku glasali“, kazao je Mihailović na predstavljanju rezultata ankete u beogradskom Medija centru.

Dodao je da se povezivanjem podataka o izbornim opredeljenjima sa regionalnom pripadnošću pojavljuju „interesantne indicije“.

„U te podatke ne možemo imati potpuno poverenje jer je broj ispitanika po regionima mali ali se vidi da je Beograd nešto drugo kada je reč o statusu stranaka na vlasti i opozicionih stranaka. Naš nalaz govori da samo u regionu Beograda opozicija ima šanse da osvoji većinu ali samo ako naprave dogovor i ostvare sinergetski efekat koalicije“, rekao je Mihailović.

Istraživanje je pokazalo i da birači koji su za vlast smatraju u većini da su mediji otvoreni dok građani koji podržavaju bojkot opoziciju smatraju u većini da su mediji u Srbiji zatvoreni.

Mihailović je naveo i da većina ispitanika koji glasaju i za vlast i za opoziciju, smatra da vlast ne treba da prizna nezavisnost Kosova.

Dodao je da stranke na vlasti podržava skoro polovina ispitanika sa nižom školskom spremom, oko trećine onih sa srednjom školom i svaki šesti sa fakultetskim obrazovanjem dok bojkot opoziciju najveće uporište ima među fakultetski obrazovanim, gde svaki četvrti glasa za njih.

Anketa je pokazala i da penzioneri većinski glasaju za Srpsku naprednu stranku kao i da svaki četvrti među zaposlenima glasa za stranke na vlasti.

Istraživanje je sprovedeno tokom druge polovine jula na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoletnih građana.

(Beta)