Skip to main content

ANEM: Utvrditi razloge nereagovanja policije na uznemiravanje novinara N1

Info 31. мај 2023.
2 min čitanja

"Istovremeni napadi političara na medije i pasivnost policije kada iste te medije treba da uzme u zaštitu, šalju opasnu poruku"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izrazila je protest povodom „nastavljenih napada i ometanja u radu novinara i zaposlenih u beogradskoj redakciji Televizije N1“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a.

U popodnevnim satima, 30. maja nekoliko desetina građana koji su se predstavili kao “Narodni štab”, u periodu od više sati zauzelo je privatni posed ispred samog ulaza u Televiziju N1, gde su držali govore preko ozvučenja i ometali rad novinara.

„Policija, iako joj je neovlašćeni ulaz na privatan posed bio prijavljen, nije reagovala. Nekoliko policajaca u civilu koji su bili ispred zgrade TV N1 zaposlenima u ovom mediju rekli su da nemaju naređenje da reaguju i legitimišu okupljene, kao ni da ih udalje s privatnog poseda“, navodi ANEM.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je što je, kako prenose mediji, ista grupa u martu 2022. godine upala u zgradu RTS-a, odakle su izvedeni intervencijom nekoliko desetina pripadnika Policijske brigade, dodaje se.

Grupu okupljenu ispred ulaza u Televiziju N1 predvodio je Dušan Dunđer, vođa pokreta “Dostojni Srbije”, koji je, kako navode, u prošlu subotu ometao i protest “Srbija protiv nasilja”.

„Dunđer se u javnosti predstavlja kao bliski saradnik tajnih službi Rusije i kao osoba bliska sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i brojnim drugim svetskim liderima. U govoru koji je održao ispred TV N1, Dunđer je tvrdio da je taj mediji svojim izveštavanjem kriv za pandemiju, karantin i nošenje maski. Dušan Dunđer je sam, u svojim medijskim nastupima, potvrdio da je tokom devedesetih godina prošlog veka bio u zatvoru zbog ubistva“, piše ANEM.

ANEM ističe da su pritisci na medije i ometanje novinara u njihovom poslu apsolutno neprihvatljivi u demokratskom društvu, kao i da je posebno zabrinjavajuće to što policija nije reagovala i uzela u zaštitu ne samo medij i njegove novinare, već i osnovna Ustavom garantovana prava i vrednosti, kao što su pravo na mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona, te pravo na slobodu izražavanja.

„Ovo sve posebno imajući u vidu da je N1, zbog svog kritičkog izveštavanja, često bio, a i dalje je na udaru napada i najviših državnih funkcionera u Republici Srbiji. ANEM ukazuje da istovremeni napadi političara na medije i pasivnost policije kada iste te medije treba da uzme u zaštitu, šalju opasnu poruku da su N1 i njegovi zaposleni, ali i svi drugi mediji koji su kritični prema vlasti, legitimna meta koju svaki ekstremista može nekažnjeno da uznemirava“, naglašava se u saopštenju.

Iz ANEM-a podsećaju da je dnevni list Danas nedavno dobio terorističku pretnju u kojoj je do detalja opisan napad na novinare i prostor u kojem se nalazi redakcija, i da ovaj slučaj još uvek nije rešen.

„Ne smeju se dozvoliti, niti nečinjenjem ohrabrivati, nasrtaji na imovinu, prostor redakcija i na novinare. Apsolutno je neophodno na vreme sprovoditi sve preventivne aktivnosti što u ovom slučaju nije urađeno, udaljavanjem onih koji su ugrozili posed i uznemiravali i ometali rad N1“, naglasio je Veran Matić.

ANEM je iskazao punu solidarnost sa kolegama sa N1, a nadležne pozvao da istraže sve okolnosti ovog slučaja i posebno utvrde razloge nereagovanja policije na uznemiravanje i odgovorne za isto kazne u skladu sa zakonom, kako bi se sprečilo da se ovako nešto ikada više ponovi.

(tekst i foto: N1)