Skip to main content

ANEM: Pogoršane okolnosti u kojima rade novinari

Info 02. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Pretnje, pritisci i nasilje s kojima se suočavaju novinari u pokušaju da izveštavaju pravovremeno i profesionalno, sve češći putem političkih diskvalifikacija, hajke u medijima, SLAAP tužbi"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenila je danas da novinari u Srbiji rade u okolnostima koje su sve teže i da su suočeni sa sve češćim pretnjama, pritiscima, nasiljem i političkim diskvalifikacijama.

U saopštenju povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, iz ANEM-a su naveli da su „pretnje, pritisci i nasilje s kojima se suočavaju novinari u pokušaju da izveštavaju pravovremeno i profesionalno, sve češći putem političkih diskvalifikacija, hajke u medijima, SLAAP tužbi“.

Najavili su da će povodom Svetskog dana slobode medijasutra predstaviti rezultate medijskog monitoringa za prva četiri meseca ove godine i rada SOS sigurne linije za novinare.

Na skupu koji će početi u 13 časova u prostorijama ANEM-a u Beogradu biće predstavljeni i rezultati radnih grupa koje se bave izmenama i dopunama zakona o elektronskim medijima i o javnom informisanju i medijima.

(Autonomija, foto: Pixabay)