Skip to main content

Andrejić o podeljenosti u Srbiji: Plaši me da stvar može da ode dođavola

Građani 01. dec 2021.
2 min čitanja

Novinar lista ”Danas” Božidar Andrejić izrazio je duboku zabrinutost zbog povećane polarizacije društva i mogućih sukoba u predstojećem periodu. Podsetio je da se u javnosti često govori o razračunavanja sa protivnicima i osudio je zapaljivu retoriku predstavnika vlasti, ali i opozicije.

„Mene način na koji se to razvija i kako vlast u predizborno vreme reaguje, plaši da stvar može da stvar ode dođavola. Mi smo već u javni diskurs i sa jedne i sa druge strane uveli priču o iskliznuću i građanskom ratu. To sve može ličiti na to, ako se nastavi ovako. Sa nekim problemima i stvarima se ne valja ovako suludo igrati. Tu pre svega mislim na vlast. Stvara se potpuno perverzna situacija do mere da čujemo da neki građani u unutrašnjosti imaju uverenje da su neki demonstranti (na protestima) tukli neke ljude. To je neverovatno opasna stvar“, kazao je Andrejić.

Ukazuje da su zategnuti odnosi u društvu posledica čitave atmosfere koja postoji na Balkanu.

„U poslednjih 10 godina se toliko vešto na tome radi, toliko pokvareno“, smatra novinar Danasa.

Upozorava i da predstavnici opozicije treba da se čuvaju od zapaljive retorike, koju, inače, imaju predstavnici vlasti, jer je i ona može da dovede do loših posledica.

Kaže da, kada bi bio prilici, on bi pitao predsednika Vučića sledeće: „Gospodine predsedniče, izvinite, kako dozvoljavate da se istovremeno predstavljate državnikom i da se ponašate kao cirkuzant, uvek sa primesom nekog nasilja? Da se budalesate, prenemažete, kukumavčite i lažete građane Srbije koji su politički rivali i optužujete bez ikakvih dokaza“?

Pretpostavlja da bi odgovor na takvo pitanje bila kontraoptužba i da bi nešto izmislio o njemu.

Konstatuje da mnogi mediji rade u korist Vučića i vrha Vlasti.

„Sve što se izgovara na tabloidarijumu, na kraju se pokaže da ima neku svrhu“, ocenjuje on.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji, kaže da su protesti koji su održani u poslednjoj nedelji širom Srbije uticali na Vučića.

„On vrda, ispituje, ali nisam siguran da će podleći pritisku“, napomenuo je Andrejić.

(N1)