Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Ovo nije manjinska, nego glupsonska vlada

Stav 29. maj 2022.
3 min čitanja

“Pitam se zašto je moguće kopati ugalj u Pljevljima i prodavati ga, a nije moguće posjeći drvo i prodati ga”, rekao je Joko, potpredsjednik crnogorske vlade.

To, naravno, nije i ne može biti visoka politika – čak ni u državama kakva je Crna Gora, u kojima se politička elita iživljava nad posmrtnim ostacima ionako nikada konsolidovane demokratije. Ovo je skeč iz crtanog filma. Ovo je ono: “B-E-N-Z-I-N. Kako čudo pišu riječ voda”. Ovo je ono: “A kako se pravilno piše, Irak ili Iran?”. Ovo je ono: “A zašto kod vas u Crnoj Gori mleko zovu Veronika?”.

A ne znam Joko, časti mi. Možda zato što kopanjem uglja trošiš, a sječom drveta uništavaš resurs? Možda zato što je ugalj ostatak nečega što je živjelo prije nekoliko miliona godina, a drvo živi, kako bih ti rekao, sad? Možda zato što postoji nešto što se zove ekosistem, a drvo je veoma važno za njegovu stabilnost? Možda zato što je drvo važno da bi imao kisik, da bi imao šta da dišeš? Jer, kao što je opštepoznato, nemreš dihat bez kisika.

Nego… Nije li vas barem malo strah? Jer ako je Joko lider partije, usudite li se pomisliti šta će SNP zaposliti “po dubini”?

Naravno, ne sugerišem Jokovu intelektualnu insuficijenciju, ne dovodim u pitanje njegovu, hm, kompetenciju da vodi vladu – naročito ovu vladu. Ko bi pri zdravoj pameti za čovjeka koji se javno pita zašto ne mogu posjeći drvo, ako već mogu kopati ugalj, rekao da je glup?

Ali tvrdim da ova vlada ozbiljno računa da oni kojima se obraćaju glupi jesu. I to joj je Ahilova peta. Ta će je u vazduhu ozidana bahatost koštati opstanka. Jer Crnu Goru, uprkos brojnim dokazima za suprotno, uprkos tvrdom uvjerenju vlade da to nije tako, naseljavaju slobodni građani, a ne bravi.

Premijer, pak, i ministar turizma mu, vele kako nisu čuli valjan agrument protiv ulaska u Otvoreni Balkan.

Ni mi, vala, valjan argument za ulazak. A samo to je bitno. Jer ako ulaziš u neki savez, na tebi je da objasniš zašto to činiš. A vlada baš to nije učinila. Kada odeš kod doktora, objasniš mu koji je razlog zašto si došao, a ne koji si razlog imao da ne dođeš juče. Kada tražiš vizu za Englesku, pitaju te koji je razlog tvoje posjete, a ne koji su razlozi protiv putovanja. Ozbiljne države… Ne, države koje vode ljudi koji su elementarno prisebni ili barem elementarno slobodni, nešto čine zato što za to imaju razloge i ineteres, a ne zato što im niko nije rekao zašto da to ne urade.

Vidite, ako bi Dritan odlučio da skoči sa Skočiđevojke, Momo Koprivica mu možda ne bi rekao razlog da to ne učini. No to ipak ne znači da to treba učiniti. Kontate?

Ne samo da nema valjanog razloga “za”. Vlada je ovu državu odlučna za decenije uvaliti u balkansko velikodržavno blato na način potpuno netransparentan i nedemokratski, bez javne rasprave. Prostim preglasavanjem na vladi. Na što su, na tačno to, pristali DPS i SDP. Koji se sada performativno protive onome što su prihvatili da bude izglasano, onog trenutka kada su jedni podržali a drugi ušli u vladu u kojoj većinu imaju zastupnici interesa Srbije, dok je u Vladi Crne Gore sama Crna Gora manjinski zastupljena.

Sve u vezi ove vlade je lažno. Ovo nije manjinska, nego većinski druga vlada Srbije. Ova vlada je “Chanel” ženska tašna od 5 eura, sa Tuške pijace. Svi koji su u tu vladu ušli ili je podržali lažu o razlozima zbog kojih su to učinili i time ponižavaju javnost i dodatno urušavaju blaženopočivšu crnogorsku demokratiju. Samo jedna stvar u vezi ove vlade je transparentna: transparentno je da je fake, da je lažna.

Svejedno, dragi građani: platićete je kao pravi Chanel.

(CdM, foto: Toni Stojko)