Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Bosna i Hercegovina nema budućnost ukoliko nije građanska

Jugoslavija 16. apr 2023.
3 min čitanja

"U ovom trenutku mi nemamo saveznike"

U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe, poručio je Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista, na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

Tema današnje sesije bila je „Ko blokira liberalno građansko uređenje u Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji?“.

Nikolaidis je istakao da se u ovom trenutku u ovom regionu dešava „nešto veliko“.

„Dešava se novo preslagavanje, nova raspodjela moći, a uvijek kada se dešavaju takve stvari, situacija je složena i opasna zato što u takvim preslagavanjima po pravilu nešto krene po zlu, onako kako planeri nisu očekivali da će krenuti“, kazao je Nikolaidis.

Mišljenja je da politike međunarodne zajednice prema regionu, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini, nisu transparentne.

„Liberalne demokratije se pozivaju na transparentnost. Međutim, moram reći da bi bilo korisno da velike sile praktikuju ono što propovijedaju. Preslagivati na ovakav način region, a pritom zadržati retoriku da je sve u redu i da se ništa ne mijenja, raditi direktno protiv građanske Bosne i Hercegovine i na taj način raditi direktno protiv budućnosti Bosne i Hercegovine, jer po mom uvjerenju Bosna i Hercegovina i nema budućnost ukoliko nije građanska jer ona ovako projektovana teži ka scenariju nemoguće i neodržive države od koje će u jednom trenutku i Zapad dići ruke“, rekao je književnik i kolumnista.

Istakao je također da Sjedinjene Američke Države (SAD) otvoreno podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“.

„Usljed svih tajnih politika, postoji otvorena podrška SAD-a inicijativi ‘Otvoreni Balkan’ i mislim da tu leži ključ za čitanje i tumačenje. Evropska unija je protiv ‘Otvorenog Balkana’. Vrlo je jasno rečeno da je prioritet ‘Berlinski proces’. EU misli da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja smetnju i prepreku ‘Berlinskom procesu’. Ali, SAD insistira na ‘Otvorenom Balkanu'“, kazao je Nikolaidis.

Kada je riječ o regionalnim inicijativama, Nikolaidis je ponovio kako Sjedinjene Američke Države podržavaju priču o Otvorenom Balkanu.

“Otvorena podrška SAD-a inicijativi Otvoreni Balkan i tu leži ključ za čitanje onoga što se dešava. EU je protiv Otvorenog Balkana. Vrlo je jasno rečeno da je prioritet Berlinski proces, te da EU misli da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Otvoreni Balkan predstavlja smetnju Berlinskom procesu”, ističe književnik.

Naglasio je kako svi oni koji su protiv Otvorenog Balkana gube i vlast u državama regije.

“U Crnoj Gori je pala vlast Mila Đukanovića kojoj je bilo vrijeme da padne. Međutim, to je, gle čuda, bila i vlast koja se suprotstavljala inicijativi Otvorenog Balkana. U BiH je vlast izgubila SDA, koja je zaslužila da izgubi, ali koja je takođe bila protiv Otvorenog Balkana. Na Kosovu je protiv Otvorenog Balkana Kurti. Njega na svaki način pokušavaju ukloniti sa vlasti. Budući da ne uspijevaju, dolazi do bizarnih situacija u kojoj američki izaslanici saopštavaju da će nekakve sporazume sprovoditi bez obzira na to da ih Kurti nije potpisao”, objašnjava Nikolaidis.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Nikolaidis ističe kako je umjesto Milatovića protivkandidat Đukanoviću trebao biti Milojko Spajić.

“U Crnoj Gori na predsjedničkim izborima protivkandidat Đukanoviću trebao je biti lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Međutim, njegova kandidatura je odbijena iz razloga što ima i srpsko državljanstvo. Zanimljivo, Spajić je bio protiv Otvorenog Balkana. Zamijenjen je kandidatom koji je za Otvoreni Balkan. Jasno je da je to projekat koji je oživio i koji se gura punom parom”, ističe on.

Na kraju, Nikolaidis je poručio kako će se nakon Crne Gore pritisak prebaciti na Bosnu i Hercegovinu.

“Nakon što Crna Gora uđe u Otvoreni Balkan, sav pritisak ide na Bosnu i Hercegovinu. To je politički projekat SAD-a, a političke projekte SAD-a je vrlo teško odbiti. Kad se njima kaže ne, to ima nemalu cijenu. Pritisak na BiH za ulazak u Otvoreni Balkan će rasti i to je neizbježno”, zaključio je Nikolaidis.

Na kraju je poručio da u ovom trenutku „mi nemamo saveznike“.

„U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe“, istakao je Nikolaidis.

Inicijativu „Otvoreni Balkan“ pokrenuli su lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije 2019. godine.

BiH je od 2014. godine dio „Berlinskog procesa“, koji okuplja šest država Zapadnog Balkana, sa ciljem da se one međusobno povežu prije pristupanja Evropskoj uniji (EU).

(Radiosarajevo.ba, Klix.ba, foto: Tone Stojko)