Skip to main content

Analitičari: Ruski predsjednik vjerovatno iskalkulirao da Prigožin neće postati “mučenik”

Planeta 24. авг 2023.
2 min čitanja

"Stručnjaci navode da se nesreća poklopila s izvještajima o smjeni generala Sergeja Surovikina s mjesta šefa ruskih zračno-svemirskih snaga"

Nakon pada aviona u kojem se navodno nalazio i šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin, brojni stručnjaci analizirali su povezanost Kremlja sa ovim događajem.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu, DC, rekao je da je Putin “gotovo sigurno” naredio ruskom vojnom zapovjedništvu da obori avion kojim je Prigožin navodno putovao.

Prema ISW-u, Putin je vjerovatno izračunao da bi mogao ukloniti Prigožina, a da ga ne pretvori u “mučenika za preostale pripadnike Wagnera”, nakon što je posljednjih mjeseci uspješno potkopao i odvojio šefa Wagnera od njegovih plaćeničkih snaga.

“Putin je možda odlučio da su pripadnici Wagnera došli do te tačke da su više zainteresirani za isplate i raspoređivanje u nove PMC-ove [privatne vojne kompanije] nego za kontinuiranu lojalnost Prigožinu te da je sigurno ubiti Prigožina”, rekao je ISW.

“Atentati” na Prigožina i osnivača Wagnera Dmitrija Utkina, za kojeg se također izvještava da je bio u avionu, “imat će dramatičan utjecaj na Wagnerovu komandnu strukturu i brend Wagner”, navodi ISW.

“Komadanti i borci Wagnera mogli bi se početi bojati za svoje živote ili postati demoralizirani. Upadi ruskog Ministarstva odbrane i Kremlja u Wagnerove operacije i odsutnost Prigožina – koji bi se borio za nove prilike za svoje borce – mogu dodatno dovesti do degradacije Wagnerove grupacije”, dodao je ISW.

Koincidencija sa smjenom Surovikina

Kathryn Stoner, direktorica Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava na Univerzitetu Stanford, primijetila je da se avionska nesreća poklopila s izvještajima o službenoj smjeni ruskog generala Sergeja Surovikina s mjesta šefa ruskih zračno-svemirskih snaga.

Surovikin, koji nije viđen u javnosti od kratkotrajne Wagnerove pobune u junu, prethodno je bio komadant ruskih snaga u Ukrajini. Također je bio jedan od najvažnijih Prigožinovih saveznika u borbi s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog štaba Valerijem Gerasimovim.

“Mislim da postoje neke podjele u vojsci o tome kako je tekao rat. Vjerovatno je Prigožin imao neke simpatizere u ruskoj vojsci, kao i Surovikin”, rekla je Stoner novinskoj agenciji Reuters.

“Dakle, pobrinuti se da su ti ljudi degradirani ili uklonjeni, a to se zapravo dogodilo s nekim pripadnicima ruske vojske tokom posljednjih mjesec dana”, rekla je.

Tokom Wagnerove pobune, Surovikin se pojavio u videu pozivajući Prigožina na povlačenje. Međutim, nakon Wagnerovog ustanka, kružili su izvještaji da se protiv Surovikina vodi istraga zbog mogućeg saučesništva u pobuni.

Prigožinova smrt bila ‘Putinova naredba’

Daniel Hoffman, bivši viši časnik CIA-e za operacije koji je služio kao šef agencije u Moskvi, rekao je novinskoj agenciji Reuters da nije “sumnjao da je Prigožin po Putinovom nalogu” završio u avionskoj nesreći.

Hoffman je rekao kako vjeruje da Prigožin nije uhapšen nakon njegove neuspjele pobune u junu “kako bi mu dao neku vrstu lažnog osjećaja sigurnosti, slobode kretanja, kako bi ga mogli snajperom gađati”.

“Ovdje se radi o sigurnosti režima za Vladimira Putina. Ne možete dopustiti da živi čovjek kojeg ste krajem juna, kad je digao pobunu, nazivali izdajnikom. To se jednostavno neće dogoditi”, rekao je Hoffman.

“A Prigožin, čije je formativno iskustvo bilo prodaja hotdogova, vjerovatno je imao pretjerano mišljenje o njegovoj izdržljivosti”, dodao je.

(Al Jazeera, foto: Twitter)