Skip to main content

Američka vlada tuži Maskov SpaceX zbog diskriminacije izbeglica

Planeta 24. avg 2023.
< 1 min čitanja

SpaceX je pogrešno navodio da može da zapošljava samo američke državljane i vlasnike „zelene karte“ ili stalne stanovnike

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je u četvrtak da je podiglo tužbu protiv kompanije SpaceX, na čelu sa Ilonom Maskom, zbog diskriminacije izbeglica pri zapošljavanju.

U konkursima za posao i izboru radnika od septembra 2018. do septembra 2022. SpaceX je pogrešno navodio da može da zapošljava samo američke državljane i vlasnike „zelene karte“ ili stalne stanovnike, zbog „zakona o kontroli izvoza“ koji kompanija mora da poštuje, ističe ministarstvo u saopštenju.

„Istragom smo utvrdili da je SpaceX neopravdano odbijao izbjeglice zbog njihovog statusa i zapravo nametnuo zabranu zapošljavanja, bez obzira na njihovu kvalifikaciju, pa je tako prekršio savezni zakon“, rekla je zamenica ministra pravosuđa Kristen Klark, navodi se u tekstu.

Zakoni o kontroli izvoza ne zahtevaju takva ograničenja pri zapošljavanju, ističe ministarstvo.

Tužbom se želi da se dobije odšteta, pa i finansijska, „za izbeglice koji su zbog te navodne diskriminacije odvraćani i odbijani od zapošljavanja u SpaceX-u“, obrazložili su.

Teslu, drugu kompaniju Ilona Maska, već je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u njegovoj fabrici u Fremontu.

Uz to, u decembru 2021. šest žena je podiglo tužbu protiv iste kalifornijske kompanije, optuživši grupaciju za proizvodnju električnih automobila da je dopuštala polno uznemiravanje („nabacivanje“ i dodirivanje bez pristanka).

(Hina/N1, Foto: Pixabay)