Skip to main content

Ambasadorka Srbije u Ljubljani pozvana na razgovor zbog Vučićevih izjava

Jugoslavija 06. сеп 2022.
2 min čitanja

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadoricu Srbije na razgovor zbog izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu da je Slovenija kao i druge zemlje koje su priznale Kosovo narušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadorku Srbije u Ljubljani Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama Vučića na konferenciji za novinare tokom posete Boruta Pahora.

U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u ministarstvu.

Ljubljana je reagovala na Vučićevu izjavu posle sastanka sa Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, upitao „kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji“.

„Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić i dodao da je Slovenija, poput na primjer Francuske, Nemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani saopštilo je da je veoma iznenađeno Vučićevim izjavama.

„Još jednom smo preneli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu“, rečeno je u Ljubljani.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom i da će Slovenija nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima.

„Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU“, dodaje se.

(Beta, Foto: Pixabay)