Skip to main content

Ambasadori SAD i EU posetili kasarne na jugu Srbije

Info 05. окт 2023.
2 min čitanja

"Do sastanka je došlo na poziv srpskih vojnih i državnih zvaničnika kako bi se Hil i Žiofre detaljnije upoznali sa situacijiom u blizini granice Srbije i Kosova"

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil (Christopher Hill) i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji ambasador Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) sastali su se u četvrtak na jugu Srbije sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Ambasadi SAD.

Kako se navodi do sastanka je došlo na poziv srpskih vojnih i državnih zvaničnika kako bi se Hil i Žiofre detaljnije upoznali sa situacijiom u blizini granice Srbije i Kosova.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su ranije da je američki diplomata helikopterom Vojske Srbije sleteo najpre u kasarnu „Stefan Nemanja“ u Raški a potom je posetio i kasarnu „Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru.

Obe kasarne nalaze se blizu granice Srbije i Kosova.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da su dvojica stranih diplomata „bili gosti potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića prilikom kratke posete delu jedinica Vojske Srbije u širem rejonu Novog Pazara“.

„Tokom posete ambasadori SAD i EU imali su priliku da se uvere da jedinice Vojske Srbije na tom području realizuju isključivo svoje redovne zadatke“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstrvo je navelo i da je netačna informacija da je bilo ko od stranih državljana bio prevožen helikopterom Vojske Srbije.

Poseta Hila i Žiofrea kasarnama Vojske Srbije organizovana je desetak dana nakon što je na severu Kosova u mestu Banjska došlo do sukoba grupe naoružanih pripadnika srpske zajednice sa policijom Kosova.

U napadu je poginuo jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Vlada Kosova optužila je Srbiju za organizovanje napada, dok zvanični Beograd to negira.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, doskorašnji potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja uživa podršku Beograda.

Nakon incidenta Vojska Srbije je povećala broj pripadnika na granici sa Kosovom, što je naišlo na osudu Stejt departmenta i Brisela.

Nakon kritika iz SAD i EU, Srbija je počela da povlači deo snaga sa granice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2. oktobra u intervjuu za CNN da izveštaji o povećanju broja pripadnika Vojske na jugu „nisu bili u potpunosti tačni“ i naveo da je Vojska Srbije pre godinu dana imala 14.000 ljudi na granici sa Kosovom, a da ih danas ima 4.400.

(Radio Slobodna Evropa, foto: arhiva Ministarstvo odbrane)