Skip to main content

Ambasador Ukrajine: Uvođenje sankcija Srbije Rusiji je etičko pitanje, jasno je ko je agresor

Info 19. јан 2023.
2 min čitanja

"To je problem Srbije, koja mora sama da odluči"

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je u emisiji „Iza vesti“ da su Srbija i njeni građani pokazali da su spremni da pomognu Ukrajini na humanitarnom planu. „Možda ne na političkom, ali su pomogli na humanitarnom planu, i mi smo izuzetno zahvalni svim Srbima na njihovoj podršci“, istakao je Tolkač. On je istakao po pitanju Kosova da je parlament ove zemlje još 1999. godine priznao celovitost Srbije, kao i da tokom svih ovih godina ta odluka nije promenjena.

Sagovornik N1 konstatuje da sve zemlje pokušavaju da se odrede nakon početka rata u Ukrajini, pa tako i Srbija.

„Ono što mogu da kažem je da je teško da živimo u situaciji i da balansiramo između sila. Teško je, ali moramo sebe da odredimo, da vidimo gde se nalazimo, sa jedne ili sa druge strane. U ovom slučaju sve države u Evropi kao i u svetu pokušavaju da sebe odrede na kojoj će strani biti. Jednoj ili drugoj, a možda i da budu neutralne. To je problem svih zemalja ako govorimo o međunarodnom pravu“, smatra Tolkač.

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu koja je napadnuta od Rusije, bilo bi dobro da je sve zemlje podrže.

„Cenimo sve zemlje koje su nas podržale, i većina evropskih zemlja je na našoj strani“, rekao je Tolkač.

Dodaje da je Ukrajincima teško da razumeju zašto ih Srbija ne podržava, i kaže da bi bili srećni ukoliko bi se to desilo.

To je problem Srbije, koja mora sama da odluči. Ali, ne želimo da vršimo pritisak na Srbiju“, istakao je ambasador Ukrajine u Beogradu.

Na pitanje da li Srbiju smatra prijateljskom zemljom, odgovara: „Istorijski posmatrano Srbija je slovenska država i mi je priznajemo kao prijateljsku, bratsku zemlju. Ali, ako brat pokušava da ubije drugog brata, bilo bi nam teško da shvatimo zašto nam treći brat ne bi pomogao i zašto nam ne bi spasao život“.

Ocenjuje da je uvođenje sankcija Srbije Rusiji etičko pitanje i napominje da je u ratu u Ukrajini jasno ko je agresor.

„Jasnije bih razumeo Srbiju ukoliko bi nam pomogla u ovoj bici… Moramo da pokušamo da sagradimo mostove između Ukrajine i Srbije, moramo da pokušamo da budemo mirni, pribrani i da uradimo sve što možemo zarad budućnosti. Imamo isti cilj, a to su evrointegracije“, kaže gost N1.

Na pitanje da li mu je neko od predstavnika vlasti u Beogradu izjavio saučešće povodom tragedije koja se desila kada je u padu helikoptera u Kijevskoj oblasti poginuo ministar policije Ukrajine i još 13 osoba, on je odgovorio: „Otvorili smo knjigu žalosti danas, i čekamo saučešća danas i sutra. Možda bih odgovorio na to pitanje sutra, kada tu knjigu žalosti zatvorimo“.

Podsetio je i da je Srbija podržala celovitost Ukrajine u Ujedinjenim nacijama i da je donirala delove za električnu mrežu.

Govoreći o muralu grupi Vagner u Beogradu i mnogim grafitima posvećenim ruskom predsedniku Putinu, rekao je da se oseća prijatno u našoj zemlji, kao i da postoje brojni građani koji otvoreno podržavaju Ukrajinu.

„Vidim i neke naše greške. Mi smo dali priliku da se realizuje ruska propaganda. Dali smo povoda. Puno je ruskih medijskih izvora koje vaše agencije prenose. Puno je laži i puno je propagande… Za mene je Vagner teroristička grupa, i ako neko pokuša da je uspostavi u vašem društvu, to znači da neko pokušava da se bavi terorizmom u vašoj zemlji“, kazao je Tolkač.

(N1, foto: Autonomija)