Skip to main content

Ambasada SAD: Ustav je kristalno jasan – Bosna i Hercegovina je suverena i jedinstvena država

Jugoslavija 02. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Šovinistički stavovi i izjave Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju"

Američka ambasada u BiH saopštila je danas da je su opasni “separatistička retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove pretnje otcepljenjem od Bosne i Hercegovine” i dodala da će njegovo destabilizujuće delovanje imati negativne posledice ne samo na njega, već i na sve građane ove zemlje gde god da žive.

„Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju“, istakli su u saopštenju.

Iz američke ambasade u BiH su naglasili da je Ustav BiH „kristalno jasan“, odnosno da entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcepi od BiH.

„Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru“, stoji u saopštenju.

„Stavovi SAD o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju“, ističe se u saopštenju.

BiH je, naveli su iz ambasade SAD u BiH, multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati, Srbi, i ostali.

„Svi su Evropljani, svi su Bosanci i Hercegovci i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH, jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih“, zaključili su iz američke ambasade u BiH.

(N1)