Skip to main content

Ambasada SAD u BIH: Dodikov potez kratkovidan i štetan

Jugoslavija 23. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, javila je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS). Američka ambasada u BiH ocenila je da nijedna vlada, na bilo kom nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom u trenutku dok ta zemlja “vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine”.

RTRS navodi da je na početku sastanka u Kremlju Putin rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.

Dodik je, dodaje se, rekao da RS ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu.

“Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu”, naglasio je Dodik, prenela je RTRS.

Komentarišući Dodikov sastanak s Putinom u Moskvi, iz ambasade SAD u BiH su za regionalnu N1 televiziju ocenili da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom “kratkovida” i da ne služi interesima građana Republike Srpske.

“Odluka predsednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske“, ističe se u saopštenju.

Još se dodaje da put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve.

“Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost, koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno”, naglasili su iz američke ambasade u Sarajevu.

(Beta)