Skip to main content

Aleksić: Ako se izbori ne ponove Srbiju čeka velika nestabilnost

Info 01. jan 2024.
3 min čitanja

"Što vlast pre shvati da se izbori moraju ponoviti, lakše ćemo prebroditi probleme i krize koje nas čekaju"

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je danas da Srbiju u 2024. godini čeka velika nestabilnost i produbljivanje podela u društvu ako se ne poništi izborna krađa i ne ponove izbori.

Aleksić je u intervjuu agenciji Beta kazao da je ponavljanje izbora pod ravnopravnim i poštenim uslovima jedini način da se normalizuje politički život u Srbiji.

„U proteklih deset godina politički život u Srbiji je potpuno razoren zbog zloupotrebe institucija i medija i gaženja političkih neistomišljenika u autokratskom maniru. Što vlast pre shvati da se izbori moraju ponoviti, lakše ćemo prebroditi probleme i krize koje nas čekaju“, rekao je on.

Na pitanje kakva je poruka poslata međunarodnoj zajednici s protesta ProGlasa održanog u subotu, Aleksić je kazao da je poručeno da postoji svest kod građana Srbije o krađi izbora.

„Građani Srbije su poslali poruku svetu da neće odustati od borbe za slobodne i poštene izbore, bez obzira kako će na to reagovati međunarodna zajednica. Ukoliko Evropska unija (EU) zaista želi Srbiju u svoje članstvo, moraće da se izjasni da više neće podržavati nedemokratsku i nasilnu vladavinu (Aleksandar) Vučića. Dvanaest godina je EU podržavala Vučićev režim, sada je vreme da podrži građane Srbije“, istakao je.

Komentarišući ocene pojedinih zapadnih vlada, političara i organizacija da izbori u Srbiji nisu bili regularni, Aleksić je kazao da očekuje da će posle novogodišnjih praznika ta upozorenja biti podignuta na viši nivo.

„EU bi trebalo da se izjasni o evidentnoj izbornoj neregularnosti i o nasilju koje sprovodi režim. Režim pokušava da stvori lažnu sliku da opozicija želi da sruši ustavni poredak i nasiljem dođe na vlast, što apsolutno nije tačno. Mi samo želimo normalne izbore i borimo se protiv prekrajanja izborne volje“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, Vučić je znao da nema podršku građana Beograda i zato je pribegao „nezapamćenoj krađi glasova“.

„Vučić je u Beograd uvezao na desetine hiljada glasača iz Republike Srpske i iz unutrašnjosti Srbije. Da on ima podršku građana Beograda i Srbije ne bi morao da kupuje glasove i da zastrašuje birače. Vučić već 12 godina drži građane Srbije u ropstvu, ali ti okovi su već počeli da popuštaju“, ocenio je Aleksić.

Na pitanje da li će predstavnici EU podneti zvaničan zahtev Srbiji da im se omogući nezavisna istraga o neregularnostima u izbornom procesu, Aleksić je kazao da je zahtev već podnet i da će tim povodom do kraja januara u Beograd doći predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kuls.

Izbornim neregularnostima baviće se i međunarodni činioci, jer u Srbiji, nažalost, ne funkcionišu državne institucije“, rekao je predsednik NPS.

Upitan da li će EU i SAD priznati rezultate decembarskih izbora, Aleksić je rekao da „nijedna zemlja koja drži do demokratije i vladavine prava ne bi smela da prizna izbornu krađu u Srbiji“.

„Osim Orbana i Erdogana, Vučiću niko nije čestitao ‘izbornu pobedu'“, naveo je.

Na pitanje Bete da li je i u kojoj meri vlast u Srbiji izgubila kredibilitet u međunarodnoj zajednici nakon tvrdnji njihovih predstavnika da su izbori bili neregularni, Aleksić je kazao da su međunarodni posmatrači „uhvatili vlast u brutalnoj krađi glasova“.

„Evropski posmatrači su saopštili da nikad nigde nisu videli takvu krađu glasova kao 17. decembra u Srbiji. Vlast u Srbiji je izgubila svaki demokratski kredibilitet u svetu, i danas se u celom svetu na Srbiju gleda kao na zemlju gde su ugrožena elementarna ljudska prava. Srbija je jedina zemlja na svetu gde se građani za politička prava bore na ulici, a političari štrajkom glađu“, naglasio je jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Upitan da oceni ponašanje vlasti na optužbe da su izbori neregularni, lider NPS-a je rekao da vlast vlada zamenom teza.

„Posle 11 godina vladavine ponašaju se kao da su opozicija, a da je opozicija vlast. Oni preko režimskih medija svakodnevno bombarduju građane lažima kao da nisu oni pokrali izbore nego da opozicija hoće silom da dođe na vlast. Ta Vučićeva agresija i mržnja razaraju budućnost Srbije. Njegove tojage za preispitivanje političkih neistomišljenika su tužilaštvo, policija i sudovi. Institucije služe njemu, a ne narodu i zato mogu da rade i govore šta god hoće bez ikakve kazne ili odgovornosti“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, vladavina Aleksandra Vučića ostaće zapamćena kao vreme laži, korupcije i kriminala.

Rekao je da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ u narednom periodu biti posvećena poništavanju izbora i stvaranju uslova za održavanjem izbora na kojima neće biti pokradena izborna volja građana.

„Od te borbe nemamo prava da odustanemo“, naglasio je.

Na pitanje koliko su neoborivi dokazi o izbornim neregularnostima koji će biti priloženi Ustavnom sudu, Aleksić je rekao da su dokazi o izbornim malverzacijama toliko jaki da bi Ustavni sud morao da poništi izbore na svim nivoima.

Da je Srbija pravna država Ustavni sud ne bi imao dilemu pred evidentnom izbornom krađom, a ostale institucije bi pokrenule krivičnu odgovornost protiv svih koji su na bilo koji način učestvovali u prekrajanju izborne volje građana. Glavni organizatori izborne krađe nalaze se u MUP-u, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tužilaštvu koje ne radi svoj posao i drugim državnim strukturama“, istakao je.

(Beta)