Skip to main content

Aleksandra Jerkov: Pritisak na novinarku Ivanu Mastilović Jasnić je pritisak na sve žrtve

Autonomija 16. okt 2021.
< 1 min čitanja

Regionalna akademija za razvoj demokratije izrazila je danas punu solidarnost sa hrabrom novinarkom Ivanom Mastilović Jasnić i najoštrije osudila sve napade, pretnje i pritiske kojima je izložena, poručila je članica Izvršnog odbora te akademije Aleksandra Jerkov.

“Pritisci na Ivanu Mastilović Jasnić zapravo su pritisci na sve žene koje su žrtve seksualnog i svakog drugog nasilja u Srbiji, bez obzira na to da li su svoju priču podelile sa javnosti, prijavile nadležnim organima ili se na taj korak još uvek nisu odlučile i još uvek je drže u sebi. To je poruka da će moćnici, siledžije i silovatelji uvek naći način da zastrašuju, ućutkuju, prete onima koje javno govore o njihovim zločinima i da će uvek pokušati silom da ućutkaju i zatrpaju istinu”, navela je ona u saopštenju za javnost.

Ocenila je kao “besmislene” tužbe koje protiv novinarke Ivane Mastilović Jasnić pokreću “razni seksualni predatori”.

Njena borba je borba za pravo žrtava da se njihov glas čuje, pravo da dođu do pravde, a naša je obaveza da im verujemo i da ih podržimo”, navela je Aleksandra Jerkov.

Podsetila je da je Regionalna akademija za razvoj demokratije ranije pokrenula kampanju protiv nasilnika i seksualnih predatora “Nisi sama!”.

Novinarku Blica Ivanu Mastilović Jasnić tužio je profesor glume Miroslav Aleksić, koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje, a zbog njenih tekstova u kojima je mlada glumica Milena Radulović u januaru ove godine govorila o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju u Aleksićevoj školi glume.

(Autonomija, foto: Beta)