Skip to main content

ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ: Slučaj Draginje Vuksanović Stanković i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Jugoslavija 19. nov 2023.
4 min čitanja

Vlada Crne Gore, za sada, glumi posvećenost i odgovornost

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je potvrdilo da se ministar gospodin Fatmir Đeka upoznao sa pismom i priloženim video materijalom koje sam mu uputio zbog postupanja jednog od vodećih velikosrpskih nacionalista i desničara gospodina dr Vojislava Šešelja prema univerzitetskoj profesorici gospođi prof. dr Draginji Vuksanović i crnogorskoj omladini na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Najavili su da ćemo, povodom svega toga, biti u kontaktu. Postojanje dobre volje ohrabruje svakog ko se bavi zaštitom ljudskih prava.

Predstavljeni “institucionalni odgovor” Vlade Crne Gore ne smije biti antidemokratski a zabrana bilo koje knjige bez aktivnosti tužilaštva i odluke suda može da bude štetna po demokratiju u Crnoj Gori. Vlada za sada odbija da podrži da reakcije u Crnoj Gori, a naročito zvanične Srbije, idu u tom, jedino ispravnom i održivom pravcu.

Ipak, predsjednik Vlade Crne Gore gospodin mr Milojko Spajić osnovano i sa punim pravom je apelovao na Agenciju za elektronske medije (AEM) da spriječi dalje emitovanje sadržaja kojima se negira nacionalni identitet i vrši diskriminacija crnogorskog naroda u regionalnim medijima. Sjednica Savjeta AEM je sjutra, ponedjeljak, 20. novembar 2023. godine u 11 sati, po inicijativi članice tog tijela gospođe prof. dr Andrijane Nikolić.

To bi mogla biti i prva efikasna odluka zvanične Crne Gore jer sve ono što je do sada saopšteno iz crnogorske vlade predstavlja za sada gotovo jedno veliko ništa jer ništa nije moguće realizovati bez sudskih odluka i izmjene niza propisa, niti doprinijeti zaštiti dostojanstva gospođe Vuksanović Stanković i pripadnika crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Međutim, bez obzira na trenutne okolnosti, treba podržati sve aktivnosti Ministarstva kulture i medija Crne Gore koje su u pravcu realizacije zaključka Vlade Crne Gore kako bi se ograničila katalogizacija i plasman i prijem svih sadržaja i naslova koji sadrže elemente govora mržnje. Kulturna radnica gospođa Hajdana Lompar je među prvima ukazala da biblioteke ne trebaju prihvatati prijem knjiga koje negiraju Crnu Goru, promovišu netrpeljivost i mržnju bilo koje vrste. Direktorica Nacionalne biblioteke “Đurađ Crnojević” sa Cetinja gospođa Dragica Lompar imala je odlučan javni nastup koji je, što je važna poruka svima u društvu, zasnovan na stručnim principima i standardima kojih se treba držati.

Novoimenovana ministarka gospođa dr Tamara Vujović imaće mogućnost da potvrdi svoje kapacitete i u tome je važno da ima podršku svih struktura u zemlji, naročito ljudskopravaških.

Pred njom je zaista odgovoran i težak zadatak kako da se crnogorska kultura i crnogorske biblioteke postave prema diskriminatornim i štetnim sadržajima u katalozima i fondovima. Nijesam zagovornik zabrana već predlažem da se u odnosu na već prisutne sadržaje u bibliotekama, širom Crne Gore, dodaju, i kroz predmetne odrednice, upozorenja o sadržaju kao i alternative pogrdnim, neukusnim ili potcjenjivačkim naslovima kako bi čitaoci odnosno korisnici lakše razumjeli odrednice. To bi mogli nazvati i humanizacija obrade knjiga koje posebito govore o ljudima.

U crnogorskim javnim bibliotekama već se nalaze ove knjige gospodina dr Šešelja: “Lažljiva haška pederčina Džefri Najs”, “Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić” (jedan od recezenata Aleksandar Vučić), “Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker”, “Engleski pederski isprdak Toni Bler”, “Rimokatolički  zločinački projekat veštačke hrvatske nacije”, “U čeljustima kurve Del Ponte”, “Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton”, “Holandski kurvin sin Alfons Ori”, “Đavolov šegrt zločinački rimski papa Jovan Pavle II”, “Smrdljiva gvajanska svinja Mohamed Šahabudin” i brojne druge. Bilo bi razumno dodatno ih pojasniti ili pak vratiti onome ko ih je poklonio.

Katalogizaciju sporne Šešeljeve knjige u Crnoj Gori, čime se hvale iz Vlade, nije ni moguće niti potrebno (u)raditi jer je ista već urađena u Srbiji. Moguće je jedino odbiti prijem te knjige u građu. Trenutno, nije isključeno da, hipotetički govorim, gospodin Jovan Markuš, publicista sa Cetinja, ili lično gospodin dr Šešelj svim bibliotekama u Crnoj Gori poklone knjigu o dr Vuksanović Stanković. Nijesam nažalost siguran da bi sve lokalne biblioteke odbile poklon. Ne treba, potpuno ili trajno, isključiti ni mogućnost da će se prezentacija ili prodaja sporne knjige organizovati i u Skupštini Crne Gore.

Inače, gospodin dr Šešelj je govorio istinu kada je javno priznao da je sa štanda na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu udaljavao, tj(ć)erao, posjetioce koji su izjašnjavali kao Crnogorci.

Obratiti pažnju na stavove od 9 do 14 minuta na snimku.

To su mi potvrdili i roditelji podgoričkih gimnazijalaca koji su svjedočili takvom Šešeljevom ponašanju. Kazali su da je grupa gimnazijalaca primijetila gužvu na jednom štandu. Vidjeli su da Šešelj njihovim vršnjacima potpisuje knjige i fotografiše se sa zainteresovanom omladinom. Kada su se našli u prvom redu, neko od njih mu je rekao da su iz Podgorice. Gospodin Šešelj je pozvao da se slikaju sa njim. Zainteresovani gimnazijalci su, tvrde roditelji, prilazili a on je svakog od njih pitao “šta su” (koje su nacionalnosti). Jedan od njih mu je odgovorio da je Crnogorac. Prema navodima, Šešelj ga je upitao “Šta onda radiš tu” i naredio mu da se udalji sa njegovog štanda. Gimnazijalac mu je odgovorio “Čekam drugove da idemo na Titov grob”. Tvrde da je Šešelj promijenio do tada ozarenu facu i rekao im “Ajte gubite se odavde kad ste Crnogorci”.

Niko se iz TV Happy, koja u Srbiji ima nacionalnu frekvenciju a prati se u cijelom regionu, nije ogradio niti je spriječio ili pokušao da spriječi gospodina dr Šešelja u diskriminisanju crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Ponavljam apel Vladi Crne Gore da podrži rad i pomogne Savjetu crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da povodom diskriminacije pripadnika i pripadnica crnogorskog naroda u knjizi o gospođi Vuksanović Stanković i mladih na štandu na sajmu knjiga podnesu odgovarajuće krivične prijave kao i pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za ravnopravnost Republike Srbije kao i da započnu odgovarajuće konsultacije sa Vladom Republike Srbije. To je jedino što Vlada Crne Gore može i treba učinjeti u ovom trenutku a da je smisleno, da se mogu očekivati neki rezultati i konačno da je zasnovano na pozitivnim propisima i međunarodnim standardima.

(Autor je iz Podgorice, gdje se bavi praćenjem ljudskih prava, član je nestranačke Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice)

(Autonomija, foto: lična arhiva)