Skip to main content

ALEKSANDAR RADOMAN: Kako upokojiti vampira

Stav 26. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Da je fašizam i konačno poražen znaćemo tek onda kad dobijemo vladu na čijem će čelu biti, recimo, Kenana Strujić-Harbić ili Mehmed Zenka"

Kako se zove osoba koja smatra da su građani druge nacionalnosti manje vrijedni i da ne mogu biti na najodgovornijim pozicijama u vlasti? Sasvim je irelevantno da li se odazivaju na Zogović (od albanskog „zog“ – ptica), Radunović (od keltskog „radon“ – brzo tekuća rijeka) ili Asanović (od arapskog „hasan“ – ljepotan), kad u javnom prostoru naiđete na takve stavove, znate da je riječ o notornom fašisti.

Fiks ideja da vam ime i prezime, rasa, porijeklo, uloga porodice u svjetskoj istoriji, nacionalna ili religijska pripadnost daju za pravo da budete jedini autentični gospodari državne sudbine, toliko često i tako ogavno rabljena u crnogorskom političkom životu u potonjih 30 godina, ogledni je primjer onoga što je Eko definisao vječnim fašizmom.

Zato bih hajkače koji ovih dana prozivaju Bošnjake i Albance, niječući im pravo da se pitaju oko bilo čega liše „zastupanja svojih naroda“, podśetio da je ideologija kojoj služe u Crnoj Gori poražena 1945. I bez obzira na to što s vremena na vrijeme, poput 90-ih ili 2020, nanovo pokušava ovladati, biće svaki put iznova pobijeđena.

Ovih će dana, po svemu sudeći, Crna Gora dobiti novu vladu u čijem će sastavu jedino pripadnici manjinskih naroda biti čvrsti oslonac očuvanja crnogorske državnosti.

Da je fašizam i konačno poražen, međutim, znaćemo tek onda kad jednom dobijemo vladu na čijem će čelu biti, recimo, Kenana Strujić-Harbić ili Mehmed Zenka, ne (samo) zato što dostojno „zastupaju svoje narode“, već zato što hrabro i beskompromisno brane vrijednosti građanske, multikulturne i sekularne Crne Gore.

(Portal Analitika, foto: privatna arhiva)