Skip to main content

Albahari (PSG): Jevrejski narod ima pravo da živi u miru na teritoriji sopstvene države

Info 14. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Mora se stati na put antisemitizmu u svakoj formi"

Poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je na konferenciji Evropske Jevrejske Asocijacije (EJA) o antisemitizmu da jevrejski narod ima pravo da živi u miru na teritoriji sopstvene države, pošteđen stalnih pretnji istrebljenjem koje „kao da je deo“ njihove istorije i sudbine.

Albahari se u svom obraćanju na toj konferenciji koja je održana u Zagrebu i na kojoj je bio jedini predstavnik iz Srbije, pridružio snažnoj osudi „terorističkog upada hamasa na teritoriju Izraela“, preneo je PSG u današnjem saopštenju.

„Politike i delovanja terorističkih organizacija koje za cilj imaju potpuno uništenje zajednica i etnička čišćenja moraju biti zaustavljena“, izjavio je Albahari tokom panel diskusije.

Naglasio je da se mora stati na put antisemitizmu u svakoj formi, kao i grupama i pojedincima koji takvu mržnju šire i promovišu.

„U Srbiji, to su isti ljudi koji glorifikuju osuđene ratne zločine, negiraju genocid u Srebrenici i pozivaju na nasilje protiv LGBT zajednice“, naveo je Albahari.

Učesnici konferencije posetili su i Jasenovac, gde su odali poštu stradalima u tom logoru iz Drugog svetskog rata, a Albahari je kazao da sile zla koje su ubile desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma nisu u potpunosti eliminisane i da se uvek mogu vratiti, poput tokom rata u Jugoslaviji 90-ih.

„Žalim što danas nije bilo više predstavnika Republike Srbije, koji se i ako pozvani, nisu odazvali ili su otkazali svoje učešće. Mislim da je to sraman potez i nepoštovanje svih žrtava, ukljućujuči i ogroman broj Srba“, kazao je Albahari.

(Beta, foto: N1)