Skip to main content

Aktivistkinja: Institucije ćute, a nasilje se nastavlja

Info 07. окт 2022.
2 min čitanja

"Aktivistkinja "Ženske solidarnosti" Jelena Riznić istakla je da će "pamtiti sve zločine", uključujući i nedavno ubistvo dvogodišnje devojčice"

Aktivistkinja neformalnog feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ Anita Marković izjavila je da je ispred beogradske redakcije lista Informer danas ponovo organizovan protest, jer je intervju sa višestruko osudjivanim silovateljem još na internetu, a institucije ćute i nasilje se nastavlja.

„Danas smo tu, jer su u sedam dana ubijene jedna žena i jedna devojčica. Danas smo tu da bar na trenutak ulice učinimo bezbednim za žene, zato što ćemo mi da ih štitimo“, rekla je Marković na protestu ispred Informera.

Ona je istakla da će aktivistkinje nastaviti da izlaze na ulicu, jer će tu „morati da ih čuju“, i da traže odgovorne medije i da sporni intervju bude uklonjen sa interneta.

Aktivistkinja „Ženske solidarnosti“ Jelena Riznić istakla je da će „pamtiti sve zločine“, uključujući i nedavno ubistvo dvogodišnje devojčice.

„Nama govore da je 25 ubijenih žena od početka godine porodično nasilje, da je to krvavi pir. Mi znamo da je to nasilje koje su institucije ignorisale i zbog čega su žene ubijene“, naglasila je Riznić.

Ona je navela da je i njoj ranije prećeno smrću, zbog čega se budi uplašena, ali da se ne plaši kada se žene drže zajedno kao na današnjem protestu, dok su okupljeni uzvikivali „Svi smo uz Jelenu“.

Protest je počeo višeminutnim zvižducima u pištaljke, sirenom sa megafona i dobošarima, a aktivistkinje su uzvikivale „Nijedna više“, „Ne naše suze, ne naša krv“ i „Ne u medije, nasilnike u zatvore“.

Medju oko 1.000 okupljenih gradjana i aktivista su i članovi pokreta Ne davimo Beograd, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, kao i pevačica Bojana Vunturišević i glumac Branislav Trifunović.

Zbog protesta saobraćaj na Terazijama je obustavljen, a aktivistkinje su sprejom ispisale neke od parola.

Prisutan je i veliki broj policajaca u civilu, kao i dvoje uniformisanih koji se nalaze ispred ulaza u redakciju Informera.

I današnji, treći protest, organizovan je na poziv neformalnog feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“, a najavljena je i protestna šetnja.

(Beta, foto: )