Skip to main content

Aktivisti stranke Zajedno prekidali protestnu tribinu LSV-a kod spornog spomenika u Novom Sadu (VIDEO)

Vojvodina 07. okt 2022.
3 min čitanja

Dvojica aktivista stranke Zajedno prekidali su danas tribinu koju je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) organizovala u znak protesta protiv podizanja spomenika “nevinim žrtvama” iz 1944/45. godine.

Oni su optužili LSV da je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom na lokalnom nivou u Novom Sadu, dok su iz LSV-a odgovorili da aktivisti stranke Zajedno tako “pokazuju da je njihova mržnja prema LSV jača od borbe protiv fašizma”.

“Zašto ste glasali za rebalans budžeta kojim je određen novac za gradnju spomenika”, “Liga naprednjaka Vojvodine”, uzvikivali su aktivisti stranke Zajedno.

Nakon toga je bilo međusobnog gurkanja i verbalnih okršaja, a od galame se nisu čuli govornici na tribini.

“Pojedini su ovde došli da uzmu nešto malo medijske pažnje”, poručili su iz LSV.

“Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranke ja pozvala sve demokratske političke aktere u Novom Sadu da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija.

Organizacija Antifašistički front “23. oktobar” iz Novog Sada takođe je organizovala protestno okupljanje na istom mestu, 11. jula ove godine, odakle su poručili da takav spomenik ne može da bude podignut u glavnom gradu Vojvodine, jer su na spisku nevinih žrtava i ratni zločinci, koji su odgovorni za organizovanje zločina Novosadske racije, kao i za ustaške zločine u Sremu.

Aktivisti su pročitali i spisak sa nekim od imena kojima se podiže spomenik, a koji su osvedoćeni ratni zločinci.

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Ekipa Autonomije