Skip to main content

Aktivisti podsećaju da porodice žrtava u Štrpcima 31 godinu čekaju na pravdu

Jugoslavija 26. феб 2024.
2 min čitanja

"Za zločin u Štrpcima pred sudovima u regionu pravnosnažno je osuđeno deset osoba"

Uoči 31. godišnjice od otmice putnika iz voza u mestu Štrpci (BiH), zlostavljanja, mučenja i ubistva 20 civila nesrpske nacionalnosti, grupa nevladinih organizacija podsetila je da za taj zločin pred pravosuđem u Srbiji još uvek niko nije odgovarao.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na železničkoj stanici u Štrpcima 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika.

U zajedničkom saopštenju Fond za humanitarno pravo, Sandžački odbor za demokratiju, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju da su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Telo Halila Zupčevića otkriveno je krajem 2009. na obali jezera Perućac, dok su na istom mestu godinu dana kasnije nađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Za ostalim ubijenima i dalje se traga.

„Posle više od tri decenije, porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu pred pravosuđem Republike Srbije, tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i ne uspevaju da ostvare status civilnih žrtava rata“, ističe se u saopštenju.

Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine doneo je rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje.

Prethodno su prvostepenom presudom pripadnici jedinice „Osvetnici“ Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora.

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

„Postupak je u januaru počeo iznova, a optuženi Jovan Lipovac preminuo je ovog meseca“, napominje se u saopštenju.

Za zločin u Štrpcima pred sudovima u regionu pravnosnažno je osuđeno deset osoba.

Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja.

Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov i Adem Alomerović.

Ubijeni su i Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna neidentifikovana osoba.

Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 , a najstarija 59 godina.

(Radio Slobodna Evropa)