Skip to main content

Aktivista: Policija me nadzirala dronom tokom posete Vučića Novom Sadu

Info 19. мар 2022.
2 min čitanja

Aktivista Omladinske studentske akcije (OSA) Brajan Brković izjavio je danas da ga je, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Sadu, policija “nadzirala dronom” i postavila pripadnike obezbeđenja ispred zgrade u kojoj živi.

„Od jutros su mi parkirali sedmoricu tipova sa kačketima ispred zgrade. Ali vrhunac je bio kada je Vučić počeo da govori, tada su mi parkirali drona ispred prozora na metar i po, sve vreme dok je govor trajao“, napisao je Brković na Fejsbuku.

Dodao je da ga je juče “iz službe”, dok je čekao prijatelja, “startovala” osoba kod Železničke stanice sa molbom da ne pravi nikakva sr*** i da će se to jako loše završiti za njega i aktiviste.

“Jurio je za mnom da mi to saopšti uz molbu da se snimim sa njim (čovekom iz BIA) kako govorim da nećemo ništa uraditi, što sam naravno odbio…”, napisao je Brković.

Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban danas su na železničkoj stanici u Novom Sadu obeležili početak rada brzog voza “Soko” koji će saobraćati na relaciji Beograd-Novi Sad.

Brković je napisao da živi u zgradi odakle ima pogled na Železničku stanicu.

Reč je o aktivisti koji je u Novom Sadu poznat po različitim performansima, a poslednji u nizu bio je onaj kada je na sednici gradske komisije na kojoj se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu prvo sa aktivistima istakao transaprent “GUP je glup”, a potom upalio i dimnu bombu u sali.

Brković i još dvojica aktivista bili su uhapšeni i protiv njih je podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje.

Aktivisti OSA, među kojima i Brković, 18. februara su izjavili da ih je fizički napala grupa bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Aktivisti OSA su 15. oktobra prošle godine u centru Novog Sada oštetili štand na kojem je fondacija ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, zvanog “kapetan Dragan”, prikupljala potpise za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, koji je u atentatu ubio premijera Srbije Zorana Đinđića.

U septembru prošle godine Brković je na srpskim trobojkama koje su u naselju Liman na fasadama zgrada iscrtali nepoznati počinioci ispisao poruke na račun nacionalizma i SNS-a.

Na nekoliko zgrada na Limanu je preko trobojki napisano „SNS = Mafija“ i „Je*eš nacionalizam!“.

Brković je nakon toga napustio Stranku slobode i pravde koja ga nije podržala u toj akciji, jer je ocenila da je “skrnavio državnu zastavu”.

Brajan Brković učesnik je većine opozicionih i građanskih protesta u Novom Sadu od 2019. do danas.

(Autonomija)