Skip to main content

Ako iskreno saośeća sa žrtvama Holokausta, Mandić će se odreći četničkog vojvodstva

Stav 10. nov 2023.
< 1 min čitanja

Za nekog ko je 2007. godine uveden u čin četničkog vojvode, radi se o vrlo hrabroj izjavi

Europeizirani, našminkani i nacionalističko utihnuti Andrija Mandić, bivši srpski dobrovoljac, ratnik protiv zapadnog imperijalizma, negator genocida u Srebrenici i promoter lika i djela Ratka Mladića, juče je na svom X profilu podśetio na žrtve „Kristalne noći“ i dotakao teme Holokausta.

Za nekog ko je 2007. godine uveden u čin četničkog vojvode, radi se o vrlo hrabroj izjavi. Naime, koliko je poznato iz istoriografskih istraživanja, prije svega onih koje je sproveo češki balkanolog František Šistek, četnički pokret u Crnoj Gori pomagao je Njemcima prilikom zarobljavanja Jevreja na crnogorskome prostoru.

I svjedočenja preživjelih iz Drugoga svjetskoga rata potvrđuju kolaboraciju četnika u zloglasnoj februarskoj Gestapovoj akciji (1944) pronalaženja sakrivenih Jevreja i njihove likvidacije. Još ranije, iz istraživanja Jaše Romana, znamo da su četnici strijeljali pripadnike jevrejskoga naroda koji su bili aktivni borci partizanskoga pokreta.

Ivo Goldstein je odlično zapazio karakter četničkog pokreta rekavši da o njegovom antinacifašizmu najbolje svjedoči činjenica što u četničkim jedinicama nije zabilježen nijedan borac ili borkinja iz reda Jevreja. Istraživanja iz oblasti antisemitizma pokazala su da je četnički pokret bio i antisemitiski.

Zato, ako zbilja saośeća sa žrtvama Holokausta, ako zbilja ima pijetet prema žrtvama „Kristalne noći“, Andrija Mandić bi se morao odreći četničkog vojvodstva. Tada bi njegovo śećanje na žrtve „Kristalne noći“ i Holokausta imalo smisla. Ovako, radi se o klasičnoj zlouporebi žrtava.

Vojvodo, skidaj kokardu.

Boban Batrićević (Antena M)