Skip to main content

Akcize veće za osam odsto: Poskupljuju benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafa

Info 01. okt 2023.
2 min čitanja

"Prema kalkulacijama stručnjaka, to znači da bi cene goriva mogle da skoče bar za šest dinara, dok kod cigareta taj skok bi bio i veći od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji"

Akcize na benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafu od danas, 1. oktobra uvećane su za osam odsto, što znači da je na pomolu novo poskupljenje ovih proizvoda.

To poskupljenje ovoga puta diktira država, zbog većeg zahvatanja, ali je jasno da odgovor proizvođača na ove izmene neće izostati odnosno da će korigovati cene naviše.

Prema kalkulacijama stručnjaka, to znači da bi cene goriva mogle da skoče bar za šest dinara, dok kod cigareta taj skok bi bio i veći od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.

Drugim rečima, zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam odsto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu „gura“ 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajenog poskupljenja cigareta pa bi cena najskuplje paklice mogla da ode i preko 650 dinara.

Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana.

Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Pri tom, od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani „snuns“. Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, u izmenama ovog dokumenta biće tretiran kao duvanski, što do sada nije bio slučaj. Odluku o tome treba do kraja godine da donesu poslanici Narodne skupštine, a ako je suditi po javnoj raspravi, koja je završena 28. septembra, od Nove godine i na „snus“ će se plaćati akcize.

I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam odsto. U zavisnosti od vrste, država će, primera radi, za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok će za prženu taj namet skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara. U teoriji bi to moglo da znači uvećanje cene bar za ovaj iznos a u praksi i veći. To je slučaj i sa ljubiteljima dobre kapljice, koji će takođe morati da izdvoje više para za svoje alkoholne napitke jer je i tu država korigovala akcize naviše.

(Radio 021, foto: Pixabay)